Bez kategorii

Zupa czosnkowa

20150527_173929

Uwaga- po tej zupie nie ma oddechu smoka! Zupa gotowa w 20 minut.

Składniki na 4 porcje:

2 główki czosnku

5 ziemniaków średniej wielkości

3 łyżki masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego)

kilka liści laurowych

sól, biały pieprz

chleb na grzanki

wegański ser typu mozzarella

20150527_171131

Przygotowanie:

ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić ząbki na 2-3 części, wrzucić do garnka w którym zostało roztopione masło. Smażyć około 15 minut. Zalać 1,5 l wrzącej wody, doprawić i gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (zajęło to w moim przypadku dokładnie 15 minut). W między czasie przygotować grzanki w piekarniku, a gdy warzywa będą miękkie zblendować zupę. Polecam podawać z pietruszką i kilkoma kroplami oliwy truflowej (moja najnowsza miłość kulinarna).

20150527_173914

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.