Zupa czosnkowa
Uwaga- po tej zupie nie ma oddechu smoka! Zupa gotowa w 20 minut.
Składniki na 4 porcje:
2 główki czosnku
5 ziemniaków średniej wielkości
3 łyżki masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego)
kilka liści laurowych
sól, biały pieprz
chleb na grzanki
wegański ser typu mozzarella
Przygotowanie:
ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić ząbki na 2-3 części, wrzucić do garnka w którym zostało roztopione masło. Smażyć około 15 minut. Zalać 1,5 l wrzącej wody, doprawić i gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (zajęło to w moim przypadku dokładnie 15 minut). W między czasie przygotować grzanki w piekarniku, a gdy warzywa będą miękkie zblendować zupę. Polecam podawać z pietruszką i kilkoma kroplami oliwy truflowej (moja najnowsza miłość kulinarna).
Smacznego!