Bez kategorii

Zupa krem z porów

20151008_140411[1]Jest to pierwsza zupa jaką zrobiłam w swoim własnej kuchni. Ze względu na kredyt hipoteczny (wiadomo) moja spiżarnia prezentowała się naprawdę skromnie (z przypraw miałam sól, pieprz i kurkumę a z warzyw ziemniaki i akurat pory- pewnie w promocji były) ale właśnie dzięki temu przez zupełny przypadek udało mi się zrobić idealną zupę, w między czasie ją udoskonalając między innymi przez dodanie kozieradki. Z porami to w ogóle tak mam że zawsze skuszę się w sklepie żeby kupić, jakoś tak fajnie wyglądają, ale co zrobić z jednym błąkającym się po lodówce. Zazwyczaj jak sprzątała lodówkę i go odkrywałam to lądował ostatecznie w zupie no ale teraz jest inaczej, mam pole porów i namiętnie robię tą zupę, może przez sentyment… W każdym bądź razie miała być na dwa dni a wciągnęłam prawie całą sama ;-).

Składniki na około 4 porcje:

3 średnie ziemniaki

4 duże pory

łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

płaska łyżeczka kurkumy

łyżeczka zmielonej kozieradki

  • dodatkowo jeśli ktoś lubi można dodać pieprzu ziołowego

około 1 litr wody

2 łyżki oleju do podsmażenia warzyw

Przygotowanie:

ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę (im drobniejsza tym szybciej zupa się ugotuje), pory umyć, oczyścić i pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do garnka w którym podgrzany został olej, podsmażyć 3 minutki, dodać przyprawy, zalać wodą. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną (około 10 minut), gotową zupę zblendować. Podając zupę idealnie dopełni ja kilka kropel oliwy truflowej.

20151008_140418[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *