KUCHNIA

Zupa selerowo- fenkułowa z jabkiem

20150505_154000[1]

Moje nowe odkrycie to fenkuł. Podejście nr 1.

Składniki:

fenkuł

seler

pietruszka

cebula

jabłko

kilka ząbków czosnku

sól, pieprz, mieszanka wegańska suszonych warzyw (bulion), imbir, kardamon, pieprz (najlepiej biały)

20150505_132434[1]

Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na gorącą oliwę. Smażymy około 3 minut, pilnujemy aby się nie zarumieniły.

20150505_133236[1]

Seler kroimy w drobną kostkę, pietruszkę w półplasterki. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut.

20150505_134006[1]

Fenkuł kroimy w paski w dodajemy do pozostałych warzyw. Po kilku minutach zalewamy wodą (ja zawsze zalewam wrzątkiem- szybciej 😉 doprawiamy, dodajemy starte na tarce jabłko. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10-15 minut aż warzywa będą odpowiedniej miękkości.

20150505_134141[1]Zupę podałam z tostami z serem (wegańskim- wiadomo).

20150505_153943[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *