Zupa selerowo- fenkułowa z jabkiem
Moje nowe odkrycie to fenkuł. Podejście nr 1.
Składniki:
fenkuł
seler
pietruszka
cebula
jabłko
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, mieszanka wegańska suszonych warzyw (bulion), imbir, kardamon, pieprz (najlepiej biały)
Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na gorącą oliwę. Smażymy około 3 minut, pilnujemy aby się nie zarumieniły.
Seler kroimy w drobną kostkę, pietruszkę w półplasterki. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut.
Fenkuł kroimy w paski w dodajemy do pozostałych warzyw. Po kilku minutach zalewamy wodą (ja zawsze zalewam wrzątkiem- szybciej 😉 doprawiamy, dodajemy starte na tarce jabłko. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10-15 minut aż warzywa będą odpowiedniej miękkości.
Zupę podałam z tostami z serem (wegańskim- wiadomo).
Smacznego!