
Zupa z bobu i selera naciowego
Składniki na 4 porcje:
opakowanie mrożonego bobu
kilka gałązek selera naciowego
cebula
kawałek świeżego imbiru (można zastąpić suszonym)
przyprawy: szczypta kurkumy, sól, czosnek niedźwiedzi, kolędra, mięta
Bób rozmrażamy. Cebulę siekamy, imbir ścieramy na tarce i wrzucamy na 3 minuty na gorącą oliwę, dorzucamy pokrojony seler, po chwili bób, doprawiamy i dusimy chwilę, tak aby przyprawy uwolniły swój aromat.
Zalewamy około 1,5 l wody, gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (max 15 minut). Blendujemy. Serwujemy z wegańską śmietaną (tofu naturalne zblendowane ze szczyptą soli i mlekiem roślinnym) i kukurydzą.

2 komentarze
foodmania
już nie moge doczekać się na szczyt bobowego sezonu 🙂
becky
U mnie na działce już wykiełkował 🙂