
Zupa z czerwonej soczewicy, marchwią i szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
250 g suchej czerwonej soczewicy
400 g marchwi (3 średnie szt.)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
pęczek świeżego szpinaku
przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej, kminku i ziela angielskiego
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzane 2 łyżki masła kokosowego lub innego oleju. Po 3 minutach dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i soczewicę. Doprawiamy.
Mieszamy i po minutce zalewamy około 1,5 l wody (zawsze zalewam wrzątkiem, co znacznie przyśpiesza czas przygotowania). Gotujemy po przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie. Odkładamy z 2 nabierki warzyw a resztę zupy blendujemy. Do zupy dodajemy poszatkowaną pietruszkę i szpinak (może być w całości. Gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna.
Smacznego!

2 komentarze
healthy maniacs
Uwielbiam zupę z soczewicy, ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam 🙂
becky
Polecam, jest genialna.