KUCHNIA

Zupa z czerwonej soczewicy, marchwią i szpinakiem

20150520_170411

Składniki na 4 porcje:

250 g suchej czerwonej soczewicy

400 g marchwi (3 średnie szt.)

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

pęczek pietruszki

pęczek świeżego szpinaku

przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej, kminku i ziela angielskiego

20150520_162016

Przygotowanie:

20150520_163228

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzane 2 łyżki masła kokosowego lub innego oleju. Po 3 minutach dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i soczewicę. Doprawiamy.

20150520_163913

Mieszamy i po minutce zalewamy około 1,5 l wody (zawsze zalewam wrzątkiem, co znacznie przyśpiesza czas przygotowania). Gotujemy po przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie. Odkładamy z 2 nabierki warzyw a resztę zupy blendujemy.  Do zupy dodajemy poszatkowaną pietruszkę i szpinak (może być w całości. Gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna.

20150520_170356

Smacznego!

2 komentarze