Zupa ze szpinakiem, porem i makaronem ryżowym
Nie mam pojęcia dlaczego tak wiele osób ma wstręt do szpinaku, może przez tą breję którą nas karmiono w przedszkolu? W każdym bądź razie ja szpinak uwielbiam, a poza standardowym makaronem ze szpinakiem postanowiłam wyczarować z niego zupę. Wyszła tak dobra, że postanowiłam jej nie blendować. Miśka zachwycona, a jak wiecie ona jest moją najsurowszą jurorką, dostałam 15/10 😉
Czas przygotowania: 30 minut maksymalnie.
Składniki na 4 porcje:
opakowanie 200-300 g szpinaku
1 duży por
2-3 ziemniaki
puszka 400 ml mleka kokosowego
800 ml wody
100 g makaronu ryżowego
pół łyżeczki kurkumy
płaska łyżeczka mielonej kozieradki
łyżeczka suszonego czosnku
płaska łyżeczka kuminu
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a pory z półplasterki. W dużym 5 litrowym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć pokrojone warzywa, smaż prze 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj przyprawy (sól na samym końcu) i mleko kokosowe. Gotuj kolejne 5 minut, sprawdź ziemniaki, jeżeli są już prawie idealnie miękkie dodaj szpinak i 800 ml wody (odmierz sobie puszką po mleku kokosowym). Doprowadź do zagotowania, dopraw solą (około 1 łyżeczka). W oddzielnym garnku ugotuj makaron zgodnie z przpisem na opakowaniu.
Podaj zupę z makaronem i kilkoma ziarnami kolorowego pieprzu (jeżeli masz oczywiście).
Smacznego!