KUCHNIA

Zupa ze szpinakiem, porem i makaronem ryżowym

Nie mam pojęcia dlaczego tak wiele osób ma wstręt do szpinaku, może przez tą breję którą nas karmiono w przedszkolu? W każdym bądź razie ja szpinak uwielbiam,  a poza standardowym makaronem ze szpinakiem postanowiłam wyczarować z niego zupę.  Wyszła tak dobra, że postanowiłam jej nie blendować. Miśka zachwycona, a jak wiecie ona jest moją najsurowszą jurorką, dostałam 15/10 😉

Czas przygotowania: 30 minut maksymalnie.

Składniki na 4 porcje:

opakowanie 200-300 g szpinaku

1 duży por

2-3 ziemniaki

puszka 400 ml mleka kokosowego

800 ml wody

100 g makaronu ryżowego

pół łyżeczki kurkumy

płaska łyżeczka mielonej kozieradki

łyżeczka suszonego czosnku

płaska łyżeczka kuminu

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę,  a pory z półplasterki. W dużym 5 litrowym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć pokrojone warzywa, smaż prze 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj przyprawy (sól na samym końcu) i mleko kokosowe. Gotuj kolejne 5 minut, sprawdź ziemniaki, jeżeli są już prawie idealnie miękkie dodaj szpinak i 800 ml wody (odmierz sobie puszką po mleku kokosowym). Doprowadź do zagotowania, dopraw solą (około 1 łyżeczka). W oddzielnym garnku ugotuj makaron zgodnie z przpisem na opakowaniu.

Podaj zupę z makaronem i kilkoma ziarnami kolorowego pieprzu (jeżeli masz oczywiście).

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.