Żytnia babka czekoladowa ze śliwkami
Testuję nowe wypieki przed świętami wielkanocnymi i już wiem, że na 100% będzie to babka na bazie tego przepisu. Mimo użycia mąki razowej jest zaskakująco miękka i wilgotna, a do tego pięknie wyrosła, więc idealnie nada się do pieczenia w standardowej formie babki z kominkiem, żeby nie było, chodzi o tą dziurę w środku 😉 Ciasto owinięte w folię aluminiową długo zachowuje świeżość, racjonowałam Miśkom przez 5 dni, pewnie dłużej by wytrzymało, ale jedli jak opętani, twierdząc, jak za każdym kolejnym ciastem, że to jest najlepsze jaki zrobiłam 🙂
Składniki (keksówka 25 cm):
300 g razowej mąki typ 1000 (żytniej, pszenna też może być)
1 banan
150 g cukru
100 oleju roślinnego
200 ml mleka sojowego
50 ml octu winnego lub jabłkowego (od biedy soku cytrynowego)
150 ml gorącej wody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g tabliczka gorzkiej czekolady+ ewentualnie druga tabliczka jako polewa
szczypta soli
100-150 g suszonych śliwek
Przygotowanie:
Do mleka dodaj ocet i odstaw na 15 minut. Zblenduj na idealnie gładką masę ojej z cukrem i bananem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodaj zblendowaną masę bananową, zakwaszone mleko oraz roztopioną czekoladę.
Wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Śliwki pokój w drobną kostkę, dodaj do ciasta.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem, przelej ciasto.
Piecz w temp. 180 C około 40 minut (do suchego patyczka).
Aby zbajerować ciasto możesz je oblać rozpuszczoną czekoladą, posypać resztkami kolorowych posypek ze świąt Bożego Narodzenia.
Smacznego!
6 komentarzy
Werke
Mleko owsiane też będzie okay? Myślę, że raczej nie będzie problemu, ale wolę zapytać.
becky
Sojowe będzie lepsze.
Werke
Można czymś zastąpić śliwki? Jakimiś innymi owocami? Nie bardzo je jem i wolałabym użyć zamiennika.
becky
Można zastąpić rodzynkami, żurawiną, morelami albo całkowicie pominąć 🙂
Ewa Buczkowska
A kiedy dajemy mleko z octem?
becky
W momencie łączenia suchych i mokrych składników. Już dopisałam 🙂