Witam w nowym roku. Rozpoczynam go bogatą w wit. C babką, bo pewnie większość z Was leczy się dziś po imprezie 😉 Ja świętowałam tylko szampanem Pikolo oglądając po raz 189643 „Madagaskar” , bo musiałam cały wieczór i pół nocy uspokajać psy.
Ten niesamowity kolor babka zawdzięcza pomarańczom, a dokładniej całym ugotowanym owocom, więc jest nie tylko ładne ale tez bardzo aromatyczne. Na upartego ten przepis można modyfikować innymi owocami (nawet z puszki) takimi jak brzoskwinie ananasy, śliwki, marakuja, mango. Ciasto jest wilgotne, i odpowiednio przechowywane (zawinięte z papier) będzie takie do tygodnia. Idealnie komponuje się z mocną herbatką 🙂
Składniki na dwie keksówki o wymiarach 22×12 cm/tortownicę 26 cm:
700-800 g pomarańczy
2 banany (waga ze skórką 250-300 g)
600 g mąki pszennej (z czego 200 to może być pełnoziarnista)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (20 g)
150 g cukru
120 ml oleju roślinnego (u mnie to był rzepakowy)
opcjonalnie esencja waniliowa
Przygotowanie:
Pomarańcze wyparz we wrzątku i dokładnie wyszoruj. Ugotuj je do miękkości, co zajmie małą godzinkę
Ugotowane pomarańcze przekrój na mniejsze kawałki dla ułatwienia pracy i zblenduj je na gładką masę z bananami i olejem.
Po powstałej pulpy dodaj cukier, ponownie zblenduj.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem pieczenia. Wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (jeżeli masz to z termoobiegiem) przez 50-60 minut w zależności od wielkości form, a dla pewności zawsze możesz sprawdzić czy ciasto jest suche patyczkiem.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…