Categories: KUCHNIA

Pieczone ziemniaki inaczej


Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka i kotlecik, ale w formie zbajerowanej czemu nie. Tak przygotowane ziemniaki to moje nowe odkrycie, gdzieś w czeluściach instagrama natknęłam się na ten sposób, a że mam ziemniaki z własnego ogrodu to tym  bardzie powiedziałam „sprawdzam”. Tak naprawdę marynatę możecie zrobić z ulubionych ziół i przypraw, kluczem do sukcesu jest ugotowanie ziemniaków do takiej miękkości aby się nie rozpadły podczas gotowania, ale jednocześnie dały się rozgnieć i również nie rozpaść po ugotowaniu.  Przygotowałam sobie dwie porcje na dwóch blachach, jedną upiekłam od razu, a druga była na kolejny obiad, tylko do upieczenia, ot taka jestem sprytna. Aha, ziemniaki tak przygotowane są pyszne, skórka jest przyjemnie chrupiąca, wnętrze jest nadal miękkie- polecam!

Składniki:

na 1 porcję 3 średnie ziemniaki (podałam proporcje na marynatę na 6 ziemniaków)

pęczek ulubionych ziół, u mnie rozmaryn

rozgnieciony ząbek czosnku

płaska łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki wędzonej papryki

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

50 ml oleju/3 łyżki

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj do miękkości w mundurkach.

Z pozostałych składników przygotuj marynatę.

Ugotowane ziemniaki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą kubka/szklanki rozgnieć delikatnie każdego ziemniaka.

Posmaruj marynatą.

Piecz około 30 minut lub do satysfakcjonującej rumianej barwy w temperaturze 180 C.

Smacznego!

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago

Wegańskie Tiramisu

Chyba nie ma osoby, która chociaż raz w życiu nie jadła tiramsu. Jest to deser…

2 lata ago