Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo naszych rodzimych sezonowych owoców, które będą nam towarzyszyć aż do wiosny. Nie wiem jak wy, ale mi ciasta ze śliwkami i szarlotki najbardziej smakują jesienią. To ciasto powstało po to, aby wypróbować nowe wegańskie jogurty na bazie nerkowców, i szczerze jestem nimi zachwycona. Samo ciasto jest naprawdę szybkie do zrobienia, nie ma tu nic co mogłoby się nie udać, ot szybkie ucierane ciasto z owocami, które jest wilgotne, aromatyczne. Specjalnie przygotowałam proporcje na duża blachę, bo mam nadzieję, że wystarczy na cały weekend licząc od piątku 😉
Składniki na dużą prostokątną blachę:
300 g wegańskiego jogurtu
500 g mąki tortowej
2 banany
200 ml oleju (najlepiej słonecznikowego)
100 g cukru
czubata łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
5. Równomiernie rozłóż ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż śliwki lekko je wciskając w ciasto. * Jeżeli śliwki są pokrojone w połówki to rozłóż je skórką do dołu.
6. Wierz posyp pozostałą mieszanką cukru i przypraw.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 55-60 minut.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
Chyba nie ma osoby, która chociaż raz w życiu nie jadła tiramsu. Jest to deser…