Categories: KUCHNIA

Marchewkowe kulki mocy


Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje „kulki mocy” są słodkie, ale bez dodatku cukru, bez glutenu, zakładając że użyjecie dobrej jakości płatków owsianych i są raw, czyli surowe, bez pieczenia, ideał, prawda? Do tego ich przygotowanie zajmie z pół godziny. W składzie mają same odżywcze składniki, dużo błonnika, są sycące i można je jeść bezkarnie. Główną rolę gra tu marchew, czyli bardzo popularne warzywo należące do żywiołu ZIEMI. Generalnie wszystkie warzywa rosnące pod ziemią należą do tego żywiołu, taki patent na zapamiętanie. Swoją energię przez całe lato, kiedy rosną kumulują pod ziemią w korzeniu i na logikę właśnie tego typu warzywa powinno się jeść zimą. Medycznie marchew wykazuje właściwości wzmacniające, odżywcze, witaminizujące, obniża poziom choresterolu, a magiczne zastosowanie, no cóż, spożywanie korzenia marchwi wzmaga namiętność i nasila pożądanie między partnerami 😉

Składniki na około 20 sztuk:

200 g daktyli

300-350 g surowej startej marchewki

100 g płatków owsianych

50 g dowolnych orzechów lub mąki orzechowej (u mnie mąką migdałowa)

łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki imbiru (u mnie poza cynamonem była to łyżka gotowej mieszanki „złote mleko”

do obtoczenia około 100 g wiórków kokosowych lub płatków migdałowych (u mnie pół na pół)

Przygotowanie:

Przez około 15 minut namocz daktyle w gorącej, przegotowanej wodzie, a następnie odsącz.

Umieść wszystkie składniki w misce i zblenduj ma gładką masę. Ja dałam radę najzwyklejszym ręcznym blenderem.

Dobrze jest odstawić na chwilę masę, aby płatki owsiane wchłonęły ewentualny nadmiar płynu, ale nie jest to konieczne.

Płatki migdałowe lub wiórki kokosowe, czy też mix tak jak u mnie warto podprażyć (podsmażyć) na suchej patelni, ale proszę pilnować i cały czas mieszać, zajmie to 3-5 minut, gdy zacznie być wyczuwalny aromat kokosa czy migdałów i lekko się całość przyzłoci znaczy, że panierka jest gotowa.

Porcja to płaska stołowa łyżka, obtocz w panierce formując w dłoniach kulki. Możesz jeść od razu, lub odstawić do lodówki i na bieżąco podżerać 😉

Przechowuj w lodówce, spokojnie wytrzymają tydzień, zakładając że nie zostały zjedzone tego samego dnia.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago

Wegańskie Tiramisu

Chyba nie ma osoby, która chociaż raz w życiu nie jadła tiramsu. Jest to deser…

2 lata ago