Categories: KUCHNIA

Ruisleipa bułki z fińskim rodowodem na żytnim zakwasie


Odkąd po raz pierwszy kupiłam ten rodzaj bułek z Lidlu za cel postawiłam sobie nauczyć się piec, a gdy cena osiągnęła jak dla mnie cenę krytyczną to już nie miałam wyjścia. W sklepie występują pod nazwą Owsiane bułki BIO, a oryginalny przepis na nie pochodzi z Finlandii i nazywają się Ruisleipa. 

To rodzaj płaskiego  pieczywa na żytnim zakwasie z dodatkiem drożdży,  mają charakterystyczne dziurki, mięsiste wnętrze, chrupiąca skórkę i bardzo bogaty smak.

  Ruisleipa przypominają nasze polskie podpłomyki, jednak wymagają trochę więcej pracy, są tego warte bo utrzymują świeżość na wet do 5 dni, są bardzo sycące i smakują ze wszystkim, na słodko jak i wytrawnych wersjach. Lubię je bardzo w wersji burgerów.

Dokładny przepis na zakwas znajdziecie tu: Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie, przygotowanie zakwasu trwa 4 dni, później wystarczy go tylko codziennie karmić 🙂

Składniki na około 10 bułek:

300 g żytniego zakwasu

300 g mąki owsianej

300 g mąki pszennej białej (typ 450-650)

400 ml letniej przegotowanej wody

płaska łyżeczka suszonych drożdży

czubata  łyżeczka soli

łyżka cukru (polecam trzcinowy)

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagnieć w dużej misce ciasto, jest dosyć rzadkie i lekko się klei, ale tak ma być 🙂 Odstaw pod przykryciem na 6-8 godzin (najlepiej na noc).

Blachę do pieczenie wyłóż papierem.

Porcję ciasta  -około 120 g (nabieram łyżką) obtocz w mące (owsianej lub żytniej). Uformuj płaskie, okrągłe placki, odłóż na blachę. 

Obracając patyczkiem zrób w każdej bułce dziurki.

Odstaw na 30 minut na wyrastanie.

Rozgrzej piekarnik do 200 C (bez termoobiegu), wstaw bułki na środkową półkę. Piecz około 15 minut.

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago