KUCHNIA

Amore pomidore, czyli dżem pomidorowy

 

Nie jestem pewna kto jest pomysłodawca tego dżemu, bo kilka lat temu natknęłam się na taki dżem w Lidlu pod hasłem „kuchnia meksykańska”. Lubię od zawsze wynalazki, jak to Misiek określa, i gdy tylko spróbowałam  tego dżemu jeszcze tego samego dnia wróciłam do sklepu i wykupiłam wtedy chyba cały zapas w sklepie, nikt go nie chciał,  a ja się obłowiłam bo był bardzo  przeceniony. Później dżem pomidorowy pojawiał się jeszcze w Lidlu, ale to już  nie było to samo, za słodki, mdły. Niedawno natknęłam si e też na taki dżem w Biedronce, ale tym razem pod hasłem kuchnia portugalska, no i to już absolutnie nie moja bajka, bo od ilości cukru aż mi się zęby kręciły. W tym roku obrodziły mi pomidory na tyle, że postanowiłam poeksperymentować. Udało się, i to nawet bardzo. Dżem  jak to dżem, jest słodki ale na idealnym poziomie słodyczy, a ich smak podkręca cynamon. Można go zrobić z dowolnych pomidorów, użyłam żółtych odmiana „Figiel” i „gruszkowych”, ale czerwone „Malinowe” czy „Bawole serca” będą równie dobre.

Składniki na dwa słoiki 330 ml:

2 kg pomidorów

150-200 g cukru

5 lasek cynamonu

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

W zależności od tego jakich pomidorów użyjesz to pokrój na na pół lub 4 części każdy. Przełóż do dużego garnka (5l), zasyp cukrem i gotuj przez 10 minut.

Po tym czasie przetrzyj całą zawartość garnka przez gęste sito.

Wstaw garnek ponownie na kuchenkę, dodaj cynamon i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Jeżeli chcesz skrócić czas gotowania to możesz zagęścić dżem np. agarem, 10 g będzie wystarczającą ilością. Po prostu wsyp agar do dżemu i przez 3-5 minut gotuj wszystko razem.

Ja w międzyczasie przygotowywałam obiad, więc mogłam sobie pozwolić na dłuższe gotowanie i mieszanie od czasu do czasu. Dżem będzie miał idealna konsystencję bez zagęszczaczy, gdy zredukuje się do 1/3, tak jak wspomniałam u mnie zajęło to małą godzinkę. Wyjmij cynamon z dżemu.

Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zamknij nakrętką i odwróć do góry dnem aż do wystudzenia. W ten sposób dżem się zapasteryzuje.

Smacznego!

 

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago