Nietypowy przepis na lekkostrawny i szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad 🙂
Składniki na 6 porcji:
400-500 g kapusty kiszonej
400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki)
2 kapusty PakChoi
100-150 g cykorii
250 pieczarek, najlepiej brązowych
300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa)
150 g suszonych śliwej
100 g suszonej żurawinu
1-2 cebule
pół łyżeczki wędzonej soli/można pominąć
pół łyżeczki wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule pokrój w kostkę i na dużej patelni podsmaż przez 5 minut, po czym partiami (co 3 minuty) dodawaj porcje pokrojonych ww ćwiartki pieczarek.
W dużym (5 litrowym) garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w pół plasterki marchewkę (5 minut), mieszaj o czasu do czasu.
Dodaj żurawinę.
Następnie pokrojoną kapustę pekińską,
Po 10 minutach pozostałe kapusty, przyprawy, wymieszaj dokładnie, duś pod przykryciem około 15 minut, a na samym koću dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami.
Najlepiej smakuje podane z pieczywem.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…