Categories: KUCHNIA

Curry z cukinii i czerwonej soczewicy

Na chwilę obecną, bazą moich posiłków stanowi to co rośnie w moim ogrodzie, i tak na obiady jemy przeważnie różne wariacje  curry, ratatouille, bigosów itd. To dziś prezentowane, jest jednym z moich ulubionych, i gości najczęściej na moim stole, z różnymi modyfikacjami, np. w postaci dodatku młodych listków buraka. Danie jest kremowe, łagodne, idealnie komponuje się z pieczywem, ryżem, makaronem czy kaszą. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno (wyjadam zawsze reszki na kolację). Miśka (prawie 7 lat) bardzo polubiła to danie. Przygotowanie zajmuje w sumie 30 minut, a jak nagotujecie sobie gar, to macie obiad na dwa dni.

Składniki na 3-4 porcje (gdy podane jako samodzielne danie, dodając ryż wystarczy nawet dla 6 osób):

2-3 młode, średniej wielkości cukinie

200 g marchewki (2-3 średniej wielkości, ja użyłam odmiany Paryskiej, czyli takich małych okrągłych marchewek)

1 średnia cebula

100-150 g czerwonej soczewicy

pęczek liści buraków (opcjonalnie)

puszka mleka kokosowego (około 400 ml)

łyżeczka soli i czosnku suszonego

pół łyżeczki kurkumy

2-3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie (całość gotuj w dużym garnku):

Pokrój cebule na średniej wielkości kostkę lub piórka i ją  zeszklij. Do cebuli dodaj pokrojoną w 2 cm plasterki/kawałki marchew. Smaż razem przez 3-5 minut, mieszając co chwilkę.

Do garnka wrzuć następne cukinię pokrojoną w półplasterki o grubości około 1 cm.

Duś wszystko razem przez 3 minuty, po czym dodaj suchą soczewicę, posiekane listki buraka wraz z ogonkami, wymieszaj wszystko dokładnie  i dodaj 100 ml wody.

Gotuj razem przez 3 minuty. Dodaj mleko kokosowe, przyprawy i zagotuj. Po 3-5 minutach danie jest gotowe.

Smacznego!

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago