Categories: KUCHNIA

Owsiane batoniki z malinami i czekoladą

Uwielbiam owsianki, a już w formie batoników po prostu kocham tak jak i połączenie malin z gorzką czekoladą.  Połączyłam wszystko co lubię w jednym batoniku, który jest idealną fit przekąską do kawy, jak i dla dzieciaków. Dobrze trzyma formę i można spokojnie zabrać ze sobą do pracy . Po przygotowaniu przechowywać w lodówce, na moje oko to spokojnie tydzień, ale u mnie w domu wytrzymały dwa, tj. wszystko zjedliśmy 🙂

 

Składniki na 12 batoników:

300 g płatków owsianych

150-200 g malin

100 g gorzkiej czekolady

50 g curku

3 łyżki płynnego słodu (syrop z agawy, ryżowy, itp.)

120 ml oleju kokosowego

Przygotowanie:

w średniej wielkości garnku rozpuść olej, cukier i syrop.

Żeby nie brudzić więcej naczyń to do garnka ze słodki syrop dodaj płatki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut aby płatki nasączyły się płynem.

Do płatków dodaj maliny i posiekaną czekoladą. Delikatnie wymieszaj.

Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównaj masę i dociśnij.

Całość piecz w temp. 180 C przez 25-30 minut.

Po upieczeniu wystudź całość, a następnie pokrój w batoniki.

Smacznego 🙂

 

 

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago