W miniony weekend ucierałam konfiturę z płatków róż i tak w trakcie ucierania naszło mnie na pączki, a że nie przepadam za niczym co jest smażone w głebokim tłuszczu to wymyśliłam sobie pieczone. W sumie, to gdbym miała w tem upał smażyć jeszcze pączki to bym sobie naprawdę darowała. Potraktujcie ten przepis jako bazowy i użyjcie dowolnego dżemu, bo doskonale sobie zdaję sprawę, że nikt nagle nie pobiegnie zbierać róż i ucierać cały dzień aby mieć słoik konfitur. Ogoliłam całe 13 krzaków swoich róż aby uzyskać 300 g konfitury, ale ja jestem lekko szalona 😉
Pączki pieczone wedłum mnie są lepsze od tych tradycyjnych, bo sa bardziej lekkostrawne, ale nie, nie mylić z fit. Rozchodzą się w tempie ekspresowym.
Składniki na 16 pączków:
450 g białej mąki pszennej
150 ml mleka (u mnie sojowe)
50 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant
1 dojrzały banan
50 g cukru
100 g miękkiego oleju kokosowego
Nadzienie:
około 200 g dżemu, u mnie to domowej roboty konfitura z płatków róż
Lukier:
sok z jedne cytryny
około 200 g curku pudru
łyżeczka jagód
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier, odstaw na 15 minut aby drożdże się obudziły. Banana rozgnieć na gładką papke widelcem, dodaj do mąki i wyrób gładkie ciasto razem z zaczynem drożdżowym. W trakcie zagniatania ciasta dodawaj stopniowo olej kokosowy. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 10 minut, a samo ciasto powinno byc idealnie gładkie i sprzężyste. Przełóż je do miski i przykryj ściereczką na około godzinę, aby wyrosło- podwoiło swoją objetość.
Jeden pączek to 50 g ciasta i łyżeczka dżemu. Daruj sobie wykrawanie szklanką itd., bo to nie ma specjalnie znaczenia jaki kształ wytniesz i napawdę daleka jestem do szukania szklanki o dokładnej średnicy 7,5 cm. Sekretem w miarę kształtnych pączków jest ich uforomowanie. Najlepiej odmierzyć porcję ciasta, rozwałkać, na środku umieścić łyżeczkę dżemu.
Zlepić brzegi na „pierożka”
Brzegi zawinąć do środka.
Zlepieniem do dołu umieścić na dłoni i uformować zgrabną kulkę.
Pączki należy umieścić złączeniem do dołu w papilotkach (jeżeli akurat nie macie papilotek też nic wielkiego się nie stanie).
Po uformowaniu wszystkich pączków nalezy zostawić je jeszcze na chwilę w spokoju do ponownego wyrastania (10-15 minut). W mędzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 C . Pączki piecz przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu (!),
Po upieczeniu jeszcze ciepłe udekoruj lukrem.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…