KUCHNIA

Pieczone wegańskie pączki z nadzieniem różanym

W miniony  weekend ucierałam konfiturę z płatków róż i tak w trakcie ucierania naszło  mnie na pączki, a że nie przepadam za niczym co jest smażone w głebokim tłuszczu to wymyśliłam sobie pieczone. W sumie, to gdbym miała w tem upał smażyć jeszcze pączki to bym sobie naprawdę darowała. Potraktujcie ten przepis jako bazowy i użyjcie dowolnego dżemu, bo doskonale sobie zdaję sprawę,  że nikt nagle nie pobiegnie zbierać róż i ucierać cały dzień aby mieć słoik konfitur. Ogoliłam całe 13 krzaków swoich róż aby uzyskać 300 g konfitury, ale ja jestem lekko szalona 😉

Pączki pieczone wedłum mnie są lepsze od tych tradycyjnych, bo sa bardziej lekkostrawne, ale nie,  nie mylić z fit. Rozchodzą się w tempie ekspresowym.

Składniki na 16 pączków:

450 g białej mąki pszennej

150 ml mleka (u mnie sojowe)

50 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant

1 dojrzały banan

50 g cukru

100 g miękkiego oleju kokosowego

Nadzienie:

około 200 g dżemu, u mnie to domowej roboty  konfitura z płatków róż

Lukier:

sok z jedne cytryny

około 200 g curku pudru

łyżeczka jagód

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier, odstaw na 15 minut aby drożdże się obudziły.  Banana rozgnieć na gładką papke widelcem, dodaj do mąki i wyrób gładkie ciasto razem z zaczynem drożdżowym. W  trakcie zagniatania ciasta dodawaj stopniowo olej kokosowy. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 10 minut, a samo ciasto powinno byc idealnie gładkie i sprzężyste. Przełóż je do miski i przykryj ściereczką na około godzinę, aby wyrosło- podwoiło swoją objetość.

Jeden pączek to 50 g ciasta i łyżeczka dżemu. Daruj sobie wykrawanie szklanką itd., bo to nie ma specjalnie znaczenia jaki kształ wytniesz i napawdę daleka jestem do szukania szklanki o dokładnej średnicy 7,5 cm.  Sekretem  w miarę kształtnych pączków jest ich uforomowanie. Najlepiej odmierzyć porcję ciasta, rozwałkać,  na środku umieścić łyżeczkę dżemu.

Zlepić brzegi na „pierożka”

Brzegi zawinąć do środka.

Zlepieniem do dołu umieścić na dłoni i uformować zgrabną kulkę.

Pączki należy umieścić złączeniem do dołu w papilotkach (jeżeli akurat nie macie papilotek też nic wielkiego się nie stanie).

Po uformowaniu wszystkich pączków nalezy zostawić je jeszcze na chwilę w spokoju do ponownego wyrastania (10-15 minut). W mędzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 C . Pączki piecz przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu (!),

Po upieczeniu jeszcze ciepłe udekoruj lukrem.

Smacznego!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago