KUCHNIA

Razowy chleb pszenny z jogurtem

Gdy wyjeżdżam to największym dramatem moich Miśków jest brak domowego chleba, więc tym razem zostawiłam ich bochen razowego chleba pszennego, który  dzięki dodatkowi jogurtu zachowa świeżość nawet przez 4 dni.

Składniki na formę 30x15x10 cm:

700 g mąki pszennej białej

300 g mąki pszennej razowej

opakowanie 200 g jogurtu naturalnego (u mnie wegański sojowy)

600 ml przegotowanej raczej zimnej wody

opakowanie (6-7 g) drożdży instant

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wszytkie suche składniki umieść w dużej misce, następnie dodaj wodę i wymieszaj.

Nie posiadam odpowiedniego sprzętu do wyrabiania ciasta, więc zagniatam ciasto ręcznie, nie ukrywam też, że jestem zwolenniczką ręcznego wyrabiania ciasta, bo tak tylko można stwierdzić czy jest odpowiedniej konsystencji, a poza tym po prostu  lubię 🙂

Jednolite, dosyć luźne ciasto odstaw do wyrastania na 3 godziny, ale co godzinę je „złóż”, czyli ponaciągaj od zewnątrz do wewnątrz, dzięki czemu nabierze lepszej struktury.

Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Formę do pieczenia wysmaruj olejem i  otrębami lub posyp płatkami np. owsianymi jak ja.

Rozgrzej piekarnik do 210-220 C, piecz chleb przez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu (!). Dobrze jest naparować piekarnik, czyli na cały czas pieczenia, a nawet rozgrzewania piekarnika wstawić do niego na dolna półkę naczynie z wodą.

Smacznego!

 

becky

View Comments

    • Teroobieg powoduje niepotrzebne wysuszanie ciasta drożdżowego. Uda się upiec, ale koniecznie zaparować dobrze piekarnik, czyli nagrzewać go z 10 minut z umieszczonym na dolnej półce piekarnka naczyniem pełnym wody, który pozostawić na cały czas pieczenia.

  • Czesc.Upieklabym taki chlebek z dzika rozkasza ale mam piekarnik tylko z termoobiegiem i nie wiem jak sie za to zabrac.Moze znasz jakis trim na to?

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago