W niedzielę zazwyczaj jednym ze składników obiadu są pieczone ziemniaki. Z każdego obiadu zawsze też coś zostaje, a to ugotowany makaron, a to upieczone warzywa. Ostatnio zostało mi dosyć dużo takich ziemniaków i wykomnibonałałam z nich bardzo prostą, ale przepyszną kremową zupę. Stwierdziłam, że przepis jest tak dobry, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zupa jest bardzo sycąca, ale lekkostrawna. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, bo jakby nie patrzeć pochodzę z Pyrlandii (wielkopolska), a u nas pyry to podstawa. Delikatna w smaku zasmakuje nawet najmłodszym. Misiek dopytywał z czego jest i nie chiał wierzyć, że z prakycznie z samych kartofli- 10 lat razem, a on nadal nie ogarnia, że ja z „niczego” potrafię cuda wyczarować 😉
Składniki na 6 porcji:
1,5 kg ziemniaków
łyżeczka tymianku
2 łyżki oliwy
1-2 cebule (u mnie była to jedna wielka cebula czosnkowa)
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki lub około 200 g selera
1-1,5 litra wody
przyprawy: płaska łyżeczka kurkumy, łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, sól
2-3 łyżki oleju do smażenia
wedle uznania:
Przygotowanie:
Połowę ziemniaków wyszorować, pokroić na ćwiartki, wymieszać z oliwą i tymiankiem. Upiec za lekko złoty kolor (50-60 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C).
Resztę ziemniaków i warzyw obrać, i pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku zeszklić (podsmażyć przez 3-4 minuty) posiekaną cebulę, dodać przyprawy (sól na samym końcu gotowania), oraz pokrojone warzywa. Smażyć wszystko razem cały czas mieszając kilka minut.
Następie dodać pół litra wody, przykryć garnek pokrywką i gotować aż warzywa będą miękkie (około 15 minut). Po tym czasie dodać kolejne pół litra wody, upieczone ziemniaki (można kilka odłożyć do dekoracji) oraz dodać mleko (lub zaspąpić dodatkową porcją wdody). Gotować całość około 5 minut. Doprawić solą.
Całą zupę zblendować na gładki krem.
Podać można przybraną kawałkami ziemniaków, makaronem i świeżym koperekiem.
Smacznego 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…