KUCHNIA

Czekoladowe ciasto z truskawkami

To miękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele.  Konsystencją przypomina  ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche.  Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma, bo u nas było 10 minut, i dziś piekę jego wersję z wiśniami pozostałymi z kompotu 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

300 g mąki pszennej

400 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe)

100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)

1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady

1 banan

100 g cukru

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

300-400 g truskawek

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. W dużej misce zblenduj banana z cukrem ,i mlekiem , po czym dodaj masę czekoladową i wymieszaj.

Do powstałej masy przesiej mąkę, sodę  i proszek do pieczenia.

Wymieszaj.

Przełóż ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułóż owoce lekko je wciskając.

Piecz w temp. 170-180 C przez 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika możesz w jeszcze gorące ciasto powciskać kilka kostek czekolady.

Smacznego!

 

 

 

 

 

becky

View Comments

  • Witam, czy napewno ma być 400ml mleka roślinnego? Robiłam wszystko zgodnie z podaną gramaturą (użyłam mleka kokosowego) i ciasto wyszło płynne i niestety się nie dopiekło :(

    • UUUU, na 100% 400 ml mleka, ja piekłam za każdym razem z sojowym i wyszło idealne. Nie mam pojęcia co się mogło stać. A to było kokosowe z puszki z kartonu?

    • 20x25 cm, ciut mniejsza od standardowej. Na typowa prostokątną radzę użyć 1,5x składników.

  • Tego właśnie szukałam. Będzie dobry po 2 dniach? Chciałam coś upiec na imprezę ale nie będę miała czasu bezpośrednio przed :/

  • Dzisiaj go piekłam. Mleko owsiane z kartonu ale tylko 250 ml. Wyszła dobra konsystencja i ładnie wyrosło. Niestety soda popsuła smak, jest zbyt wyraźnie wyczuwalna. Czy naprawdę jest konieczna? Czy sam proszek na taką ilość mąki by nie wystarczył? Następnym razem spróbuję 1/2 łyżeczki lub jeszcze mniej.

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago