To miękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele. Konsystencją przypomina ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche. Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma, bo u nas było 10 minut, i dziś piekę jego wersję z wiśniami pozostałymi z kompotu 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
300 g mąki pszennej
400 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe)
100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)
1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady
1 banan
100 g cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
300-400 g truskawek
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. W dużej misce zblenduj banana z cukrem ,i mlekiem , po czym dodaj masę czekoladową i wymieszaj.
Do powstałej masy przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Wymieszaj.
Przełóż ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułóż owoce lekko je wciskając.
Piecz w temp. 170-180 C przez 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika możesz w jeszcze gorące ciasto powciskać kilka kostek czekolady.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Ciasto wyglada pysznie. P. S w opisie banan w składnikach nie ma?
Już uzupełniłam :-)
Witam, czy napewno ma być 400ml mleka roślinnego? Robiłam wszystko zgodnie z podaną gramaturą (użyłam mleka kokosowego) i ciasto wyszło płynne i niestety się nie dopiekło :(
UUUU, na 100% 400 ml mleka, ja piekłam za każdym razem z sojowym i wyszło idealne. Nie mam pojęcia co się mogło stać. A to było kokosowe z puszki z kartonu?
Kokosowe z kartonu
Na 99% jestem pewna, że to mleko było zbyt wodniste, te kartonowe z wyjątkiem sojowego z Biedronki to praktycznie sama woda.
Wygląda mega pysznie!!!
Dziękuję :-)
Na blaszkę w jakim rozmiarze:)?
20x25 cm, ciut mniejsza od standardowej. Na typowa prostokątną radzę użyć 1,5x składników.
Tego właśnie szukałam. Będzie dobry po 2 dniach? Chciałam coś upiec na imprezę ale nie będę miała czasu bezpośrednio przed :/
Będzie dobry :-)
Dzisiaj go piekłam. Mleko owsiane z kartonu ale tylko 250 ml. Wyszła dobra konsystencja i ładnie wyrosło. Niestety soda popsuła smak, jest zbyt wyraźnie wyczuwalna. Czy naprawdę jest konieczna? Czy sam proszek na taką ilość mąki by nie wystarczył? Następnym razem spróbuję 1/2 łyżeczki lub jeszcze mniej.
Jeżeli pominiesz sodę do ciasto bardzo na tym nie ucierpi :-)