Po powrocie z wakacji mój ogród przywitał mnie piękną dynią i mnóstwem pomidorów. Mam w sumie 7 rodzajów pomidorów w szklarni, ale moimi faworytami są żółte koktajlowe. Miałam ochotę na coś lekkiego ale jednocześnie kremowego, bo u mnie już pogoda jesienna. Padło oczywiście na mój ulubiony typ dania czyli curry. Miśka po raz kolejny stwierdziła, że robię najlepsze curry na świecie- no ba 😉
Składniki na 4- 6 porcji:
około 1-1,2 kg dyni, po obraniu ze skóry i wyrzuceniu bebechów powinno być około 800 g
400-500 g pomidorków koktajlowych
1-2 cebule
50 g suszonych pomidorów- mogą być te w zalewie, a wtedy wykorzystaj pozostały olej do podsmażenia cebuli
400 ml mleka kokosowego (cała puszka)
łyżeczka mieszanki garam masala
płaska łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki suszonego imbiru
szczypta kurkumy
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do dużego garnka (3-5 litrowego) wlej na dno olej roślinny- 3-4 łyżki. Przez 3-5 minut podsmażaj posiekaną cebulę w średniej wielkości kostkę. Dodaj mieloną kolendrę, garam masalę, imbir i kurkumę. Wymieszaj dokładnie.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię (kawałki nie większe niż 2 cm). Wymieszaj dokładnie i duś 10 minut mieszając od czasu do czasu, bo dynia lubi wchłonąć cały tłuszcz, a potem się przypalać. Po 5 minutach dodaj sól.
Posiekaj drobno suszone pomidory, dodaj do dyni razem z mlekiem kokosowym (cała zawartość puszki). Gotuj wszystko razem 5-10 minut- do czasu gdy dynia będzie dostatecznie miękka.
Pomidorki poprzekrawaj na pół. dodaj do curry, wymieszaj i gotuj razem dosłownie minutę.
Podawaj z ryżem lub z pieczywem, a nawet wcinaj samo. Smaku idealnie dopełnia świeża kolendra.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…