Dżem z cukinii i rabarbaru

Uwielbiam wszelkiego rodzaju warzywa dyniowate, a ten dżem powstał przez przypadek, bo niestety ale w tym roku mam kiepski zbiór cukinii i patisonów, przez pogodę. Nazbierało mi się po kilka sztuk z każdego rodzaju i jakoś przez tą mizerotę nie miałam natchnienia aby coś z nimi zrobić, a przechadzając się po ogrodzie co róż odgarniałam ze ścieżki ogromne gałęzie rabarbaru, który z kolei rożnie jak szalony i mnie natchnęło. Cukinie i patisony mają to do siebie, że smaku jako takiego nie mają, przejmują aromaty dodatków, więc są świetną bazą, rabarbar wiadomo kwaśno słodki, a z nutką pomarańczy zyskuje na szlachetności. Summa summarum nie chwaląc się za nadto zrobiłam chyba najlepszy z moich tegorocznych dżemów, jest niskokaloryczny (cukinia to praktycznie sama woda), lekki i orzeźwiający (nie mylić z kwaśnym), i co ważne szybko się go robi, nie trzeba smażyć godzinami.

ps. Zdaję sobie sprawę z tego, że na chwilę obecną ciężko w sklepach o rabarbar, ale śmiało można go zastąpić pomarańczami, efekt końcowy będzie bardzo zbliżony.

Składniki:

około 2,5 g dyniowatych

około 2,5 kg rabarbaru (lub pomarańczy)

300-500 g cukru

dwie łyżki agaru (20 g)

50-100 g kandyzowanej pomarańczowej skórki (mam swojej domowej roboty od grudnia!, przepis znajdziecie tu)

Przygotowanie:

W zależności od tego jak bardzo dojrzałe masz warzywa możesz je obrać ze skórki lub nie i tak samo z pestkami, u mnie było to pół na pół. Dytniowate zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a rabarbar obierz ze skórki i pokrój na małe 0,5 cm kawałki.

W przypadku zastąpienia rabarbaru pomarańczami najlepiej abyś pozbył/a się wszystkich białych skórek, trochę to potrwa, ale te białe farfocle mogą niepotrzebnie nadać gorzki posmak.

Wrzuć wszytko do garnka (pomijając agar) i smaż przez 20-30 minut. Po upływie tego czasu zblenduj całość, wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj agar i gotuj mieszając przez 10 minut.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych w piekarniki przez 10 minut w 100 C słoików, odwróć do góry dnem aż do wystudzenia.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago