Categories: KUCHNIA

Kandyzowane skórki cytrusowe

Święta są doskonałą okazją do zrobienia zapasów kandyzowanych skórek pomarańczowych. Zgarniacie z każdego stołu gdzie się znajdziecie skórki po cytrynach, pomarańczach a nawet mandarynkach, umieszczacie w misce, zalewacie wrzątkiem i moczycie aż woda wystygnie, przepłuczecie dodatkowo czystą wodą, a potem tylko z górki. No chyba że zawsze przez zjedzeniem dokładnie szorujecie i sparzacie pomarańczki ;-).

Składniki:

skórki po cytrusach

cukier (na każdą skórkę po pomarańczy łyżka cukru)

woda

  • rondelek
  • bajerancki słoik

Przygotowanie:

Skórki obierz na ile dasz radę z białej części wewnętrznej.

Pokrój w drobną kostkę.

Nalej wody do rondelka i rozpuść w nim cukier

po czym wrzuć skórki. Woda powinna przykryć skórki około 1 cm.

Zamieszaj i przykryj pokrywką rondelek. Gotuj około 40 minut, co 10 minut sprawdzając czy nie trzeba dolać wody.

Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i odparuj wodę.  Gotowe skórki przełóż do słoika i trzymaj w lodówce aż się nie skończą!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago