KUCHNIA

Kasza bulgur z aromatycznym tofu i suszonymi owocami

Tym razem danie  z kaszą, użyłam bulgur, ale każda kasza się tu sprawdzi, a nawet ryż. Jest to dosyć nietypowe połączenie wędzonego aromatu ze słodkim smakiem, ale tworzy to naprawdę smaczne połączenie.  Nie muszę chyba dodawać, że smakuje również na zimno? 🙂

Składniki na 4 duże porcje (czyli standardowo, zostanie porcja dla mnie do pracy na kolejny dzień)

2 kostki wędzonego tofu

100-150 g suszonych moreli

puszka mleka kokosowego (400 g)

2 średnie cebule

100 g rodzynek

200-300 g dowolnej kaszy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

łyżeczka kurkumy

łyżeczka papryki słodkiej (wspominałam, że mam w słoiczku zawsze wymieszane 1 opakowanie słodkiej i 1 ostrej, więc w sumie to pół łyżeczki słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki)

łyżeczka suszonych liści kolendry

pół łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i podsmaż na złoto tofu pokrojone w 1 cm kostkę, po czym dodaj do niego cebulę pokrojoną w półplasterki. Smaż razem 3-5 minut.

Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż 30 sekund cały czas mieszając (delikatnie).

Dorzuć do tego rodzynki i pokrojone morele.

Na samym końcu dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, doprowadź do zagotowania- i już!

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.