Bez kategorii

Mleko sojowe. Mój sprawdzony sposób (po 5 podejściach)

20150314_052243

Proporcje soi do wody 1:1- przeglądałam mnóstwo przepisów, ale dopiero ta proporcja jest idealna zarówno do kawy jak i do pieczenia czy też budyniu.

Soję moczymy, najlepiej przez całą noc, potem gotujemy do miękkości, nie patrzyłam co prawda na zegarek, ale godzinka na pewno.

Potrzebujemy:

  1. soję (na zdjęciu 1,2 kg soi po ugotowaniu)
  2. woda 1,2 litra
  3. miska, sitko, gaza jałowa(przerabiałam różne ściereczki ale najlepiej sprawdza się gaza złożona na pół)
  4. blender

20150314_031252

 

Belndujemy soję z wodą na gładką masę

 

20150314_032154

 

Do miski wkładamy sitko, które przykrywamy gazą, rogi gazy muszą sporo wystawać, tak abyśmy mogli wycisnąć soję20150314_032322

Stopniowo przelewamy naszą masę sojową, mieszamy aby przyśpieszyć przelewanie się mleka przez sitko20150314_032630Wyciskamy resztę mleka

20150314_051803

Pozostała masa świetnie zastępuje twaróg w przeróżnych potrawach, ja jej używam do wegańskich klusek leniwych (przepis niedługo)20150314_051934

Smacznego

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *