KUCHNIA

Zupa krem z kukurydzy

zupa krem

Składniki:

  1. 2-3 ziemniaki
  2. 2-3 cebule
  3. 400 g kukurydzy z puszki
  4. mleczko kokosowe
  5. 4 ząbki czosnku
  6. kminek, sól, gałka muszkatołowa, odrobina kurkumy dla podkręcenia koloru
  7. 1,5 wody20150315_034857Cebulę kroimy na drobno i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smażymy na złoto; zalewamy wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Dodajemy przyprawy, kukurydzę, mleczko kokosowe (pół puszki) i gotujemy kolejne 10 minut. Zdejmujemy z ognia, blendujemy wszystko na gładka masę, posypujemy posypane zieloną pietruszką. Ja podałam z tostami z oscypkiem, którego słony smak idealnie zrównoważył słodycz zupy.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *