Zupa krem z kukurydzy
Składniki:
- 2-3 ziemniaki
- 2-3 cebule
- 400 g kukurydzy z puszki
- mleczko kokosowe
- 4 ząbki czosnku
- kminek, sól, gałka muszkatołowa, odrobina kurkumy dla podkręcenia koloru
- 1,5 wody
Cebulę kroimy na drobno i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smażymy na złoto; zalewamy wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Dodajemy przyprawy, kukurydzę, mleczko kokosowe (pół puszki) i gotujemy kolejne 10 minut. Zdejmujemy z ognia, blendujemy wszystko na gładka masę, posypujemy posypane zieloną pietruszką. Ja podałam z tostami z oscypkiem, którego słony smak idealnie zrównoważył słodycz zupy.
Smacznego!
2 komentarze
Anonim
SPRÓBUJĘ ZROBIĆ…
becky
Łatwizna, nie ma co próbować tylko do dzieła!