KUCHNIA

Hummus. Klasyka gatunku.

hummus
Trzy wersje hummusu: klasyczny, z orzeszkami i koperkiem

 

20150314_061350
400 g suchej ciecierzycy (najlepiej namoczyć) ugotować do miękkości 100 g ziaren sezamu (oczywiście można zastąpić pastą sezamową- ja wolę wersję eko 😉 sok z jednej cytryny 3 lub więcej ząbków czosnku sól oliwa 300 ml wody po gotowaniu ciecierzycy pęczek świeżego koperku (można zastąpić suszonym) gałka muszkatołowa kurkuma
20150314_062535
Wszystko blendujemy na gładką masę
20150314_064839
Całość dzielimy na trzy części kolejno: od góry 1. hummus bez dodatków 2. hummus z koperkiem 3. hummus z orzeszkami ziemnymi

Można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.

Smaczengo

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *