Pomarańczowe otrębuski

Ciasteczka idealne na poświąteczne obżarstwo, bo zawierają mnóstwo błonnika, który jak wiadomo wspomaga pracę jelit. Ale żeby nie było, są bardzo smaczne, idealnie się sprawdzą na ekspresowe śniadanie z poranną herbatką, czy jako przegryzka w ciągu dnia, zresztą na ciacho każda pora jest dobra.

ps. Przechowywane w puszcze będą świeże nawet do 10 dni.

Składniki na około 40 sztuk:

350 g mąki u mnie była to tortowa orkiszowa ale może to być po prostu pszenna

100 g otrębów

100 g oleju kokosowego lub innego roślinnego ale delikatnego w smaku np. słonecznikowy

100 g cukru

1 banan

3 łyżki skórki pomarańczowej (możecie zrobić sami, przepis znajdziecie tu, lub kupić np. tu)

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotowanie:

w misce utrzyj na gładką masę banana, roztopiony olej kokosowy i cukier. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj masę bananową i skórkę. Możesz tez dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.

Zagnieć ciasto- konsystencją przypomina glinę.

Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz dłonią. Można też wyciskać wzory.

Piecz w temp. 180 C przez 10-12 minut.

Smacznego!

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago