Oj zaszalałam z czekoladą, ale na swoje usprawiedliwienie mam to, że była gorzka. Ku moje wielkej radości już bez problemu można kupić regularnie w Lidlu jogurt naturalny, a moje ulubione ciasto to własnie jogurtowe.
Przepis zmodyfikowałam i to mocno, bo ograniczyłam tłuszcz do minimum i nie dodałam banana. Chciałoby się rzec, że to prawie fit ciasto ;-). A tak serio, to cukru tu niewiele, ciasto jest puszyste, lekkie i wilgotne jednocześnie, nic sie nie kruszy. Wytrzymało tydzień przechowane w chlebaku, a wiem dlatego, że ze swojego łakomwsta schowałam kawałek przed Miśkiami, zapomniałam o nim oczywiście i odkryłam po tygdniu, a ono nadał było super.
Składniki na średniej wielkości keksówkę (w tornownicy o śrenidcy 26 cm też nie będzie płaskie jak naleśnik)
1 duzy jogurt naturalny 400 g (u mnie migdałowy)
50 g cukru (jeżeli lubicie słodkie ciasta to oczywiście dodaj więcej cukru)
około 200 g gorzkiej czekolady, z czego 100 rozpuścisz w kąpieli wodnej, a resztkę dodasz w kawałkach do ciasta, aha i jeszcze polewa, czyli jeszcze jedna tabliczka czekolady, ale to już rozpusta
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
około 300 g mąki pszennej (od biedy owsianej, ale ciasto może mniej wyrosnąć i być cięższe)
szczypta soli
około 100 ml oleju roślinnego (u mnie kokosowy)
Przygotowanie:
W kąpieli wosnej rozpuść 100 g czekolady, cukier i olej.
W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj jogurt i płynną mieszankę czekoladową. Wymieszaj.
Dodaj posiekaną czekoladę- połącz wszystko razem.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około godziny na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C.
Całość możesz polać czekoladą, dodałam jeszcze czekoladowych bajerów i domowej roboty kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Wygląda pysznie ??? upiekę ?