Tradycyjny piernik powinien kilka tygodni leżakować (przed pieczeniem), być na miodzie itd., ale nie o to chodzi aby się zadręczać i zamęczać, tylko żeby smakowało 🙂 Ten przepis dostałam od znajomej Ani, której jestem naprawdę wdzięczna, bo z miejsca stał się hitem i będzie już na pewno gościł w każde Święta Bożego Narodzenia w moim domu. Teraz piekłam na próbę, ale tak zasmakował miśkom, że już do świąt i pewnie jeszcze w styczniu będę go co tydzień piekła.
Co w nim takiego wyjątkowego? Jest banalnie prosty do zrobienia, to po pierwsze, po drugie jest mięciutki, wilgotny i aromatyczny. Na drugi dzień nabrał jeszcze wilgoci i podobno był jeszcze lepszy. Nie wiem ile będzie taki super, bo zniknął na drugi dzień, ale na moje oko wytrzyma tydzień minimum (przechowywany w szczelnym pojemniku).
Składniki suche:
3 szklanki mąki (użyłam pół na pół białej mąki pszennej i mąki żytniej typ 200)
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki przyprawy do pierników lub (minimum to cynamon i goździki) po łyżeczce cynamonu, mielonych goździków, imbiru, kardamonu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a jak masz ochotę, to przesiej przez sito.
Składniki mokre:
2 dojrzałe banany
2/3 szklani oleju
słoik dowolnego dżemu (u mnie domowej roboty agrestowy 33o ml)
300 g wegańskiego jogurtu naturalnego/lub 250 ml mleka roślinnego
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
Połącz suche i mokre składniki.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 170-180 C przez 60-70 minut.
Można całość przełożyć dodatkowo dżemem, polać czekoladą.
ps. W oryginalnym przepisie zamiast bananów są 4 jajka, a zamiast wegańskich jogurtów maślanka lub kefir.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Czy można zrobić babeczki z tego przepisu?
Oczywiście, z każdego ucieranego ciasta można. Czas pieczenia babeczek około 15 minut.
No, nareszcie nowy post i akurat przepis na wegański piernik, jakiego szukałam:) dziękuję bardzo, na pewno wypróbuję!
Piernik jest nie tylko banalnie prosty do zrobienia, co jest dla mnie ważne, bo nie lubię spędzać czasu w kuchni, ale jest również po prostu przepyszny! Smakował całej rodzinie, domagali się dokładek! :) Dziękuję za ten przepis.
Dziękuję za wspaniały przepis! Już drugi rok z niego korzystam. Rzeczywiście bardzo prosty i tak bardzo pyszny. Mam pytanie - czy można zastąpić olej rozpuszczonym masłem?