
Prawdopodobnie najlepszy wegański piernik
Tradycyjny piernik powinien kilka tygodni leżakować (przed pieczeniem), być na miodzie itd., ale nie o to chodzi aby się zadręczać i zamęczać, tylko żeby smakowało 🙂 Ten przepis dostałam od znajomej Ani, której jestem naprawdę wdzięczna, bo z miejsca stał się hitem i będzie już na pewno gościł w każde Święta Bożego Narodzenia w moim domu. Teraz piekłam na próbę, ale tak zasmakował miśkom, że już do świąt i pewnie jeszcze w styczniu będę go co tydzień piekła.
Co w nim takiego wyjątkowego? Jest banalnie prosty do zrobienia, to po pierwsze, po drugie jest mięciutki, wilgotny i aromatyczny. Na drugi dzień nabrał jeszcze wilgoci i podobno był jeszcze lepszy. Nie wiem ile będzie taki super, bo zniknął na drugi dzień, ale na moje oko wytrzyma tydzień minimum (przechowywany w szczelnym pojemniku).
Składniki suche:
3 szklanki mąki (użyłam pół na pół białej mąki pszennej i mąki żytniej typ 200)
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki przyprawy do pierników lub (minimum to cynamon i goździki) po łyżeczce cynamonu, mielonych goździków, imbiru, kardamonu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a jak masz ochotę, to przesiej przez sito.
Składniki mokre:
2 dojrzałe banany
2/3 szklani oleju
słoik dowolnego dżemu (u mnie domowej roboty agrestowy 33o ml)
300 g wegańskiego jogurtu naturalnego/lub 250 ml mleka roślinnego
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
Połącz suche i mokre składniki.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 170-180 C przez 60-70 minut.
Można całość przełożyć dodatkowo dżemem, polać czekoladą.
ps. W oryginalnym przepisie zamiast bananów są 4 jajka, a zamiast wegańskich jogurtów maślanka lub kefir.


5 komentarzy
Kasiaa
Czy można zrobić babeczki z tego przepisu?
becky
Oczywiście, z każdego ucieranego ciasta można. Czas pieczenia babeczek około 15 minut.
Sylwia
No, nareszcie nowy post i akurat przepis na wegański piernik, jakiego szukałam:) dziękuję bardzo, na pewno wypróbuję!
Kinga
Piernik jest nie tylko banalnie prosty do zrobienia, co jest dla mnie ważne, bo nie lubię spędzać czasu w kuchni, ale jest również po prostu przepyszny! Smakował całej rodzinie, domagali się dokładek! 🙂 Dziękuję za ten przepis.
Sara
Dziękuję za wspaniały przepis! Już drugi rok z niego korzystam. Rzeczywiście bardzo prosty i tak bardzo pyszny. Mam pytanie – czy można zastąpić olej rozpuszczonym masłem?