KUCHNIA

Puszyste ciasto z owocami i kruszonką

Jeżyny i maliny owocują w moim ogrodzie jak szalone, dżemów mam już dziesiąt, ale w sezone trzeba się cieszyć świeżymi owocami ile wlezie. Przepis na to ciasto wykombinowałam ponad tydzień temu i uwierzcie mi, że piekę je co dwa dni, bo tak nam przypadło do gustu. Byłam w szoku, bo Misiek po raz pierwszy w życiu nie czekał na to, aż mu ladnie podam ciacho na talerzyku, tylko  wykorzystał moją niemoc (drzemka) i bezczelnie je rozkroił zanim zrobiłam zdjęcia na blogaska (!).

Jest idealne pod każdym względem: łatwe, szybkie, lekkie, puszyste, wilgotne i ma kruszonkę!

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

ciasto:

250 ml mleka sojowego

50-100 ml octu (jeżeli jabłkowy to 100, pozostałe 50 ml)

350 g mąki pszennej

1 banan

łyżeczka proszku do pieczenia

100 g oleju kokosowego lub rzepakowego, słonecznikowego

100 g cukru

kruszonka:

75 g oleju kokoswego (w temp. pokojowej)

75 g cukru

150 g mąki

+ około 500 g owoców typu jeżyny, maliny, borówki

Przygotowanie ciasta:

Do mleka dodaj ocet i odstaw na czas przygotowywania ciasta (10 minut). Banana, cukier i olej zblenduj na gładką masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj masę bananową oraz zakwaszone octem mleko. Wymieszaj.  Składniki na kruszonkę wymieszaj rozgniatając w palcach, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papairem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż równomiernie owoce, a na wierzchu kruszonkę.

Piecz przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C na środkowej półce piekarnika.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

becky

View Comments

  • Dzień dobry

    Jaki blender/robota kuchennego PAni posiada? Potrzebuję taki do masła orzechowego, aby zrobił mąkę, mleko ale i wyrobił ciasto

    • Mam zwykły blender ręczny, więc posiłkuję sie tylko nim, czasami też klielichowym. Mąki kupuję, a ciasta wyrabiam ręcznie, więc nic nie polecę. Mam jeden robot na oku, ale jakoś Święty Mikołaj od 3 lat nie rozumie sugestii ;-)

  • Czy na pewno octu jabłkowego trzeba dać 100 ml? Dałam 100 ml, pomijając fakt ze wyszedł zakalec to było tez mocno ?octowe? :( co mogło pójść nie tak?

    • Ocet mia za dużo %, za dużo mogło być owoców, lub były bardzo soczyste, piekarnik za mało rozgrzany itd. Powodów mogło być setki, łacznie z tym że to nie był Twój dzień na pieczenie.

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago