Tak jak zapowiadałam ciąg dalszy przepisów z rabarbarem. Dziś klasyka gatunku, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Duża blacha, ale rozchodzi się w mgnieniu oka, idealna propozycja na weekend 🙂 ps. świeże nawet na drugi dzień.
Składniki na dużą prostokątną blachę 25×35 cm:
700 g mąki pszennej
250 ml mleka sojowego
200 g cukru
150 g oleju kokosowego lub 100 ml delikatnego płynnego oleju kokosowego i 50 g kokosowego ale zimnego (w formie stałej)
1 średni banan
szczypta drożdży
500 g rabarbaru
50 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
W ciepłym (40 C) mleku rozpuść drożdże z 2 łyżkami cukru- zrób zaczyn, odczekaj 10-20 minut aż drożdże się obudzą. Mąkę ze szczyptą soli przesiej do duże miski. 100 g oleju zblenduj z 2/3 cukru i bananem.
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, jest trochę klejące ale takie właśnie ma być.
Przykryj ciasto i odstaw do wyrastania na 1-2 godziny, musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną olejem i posypana mąką. Zwilż wodą dłonie i porozciągaj równomiernie ciasto. Następnie lekko powciskaj w wierzch obrany i pokrojony w 1 cm kostkę rabarbar. Z reszty cukru, 50 g zimnego oleju kokosowego i 2 łyżek mąki zrób kruszonkę i posyp nią wierz ciasta.
Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 170-180 C bez termoobiegu przez około 40 minut.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…