Pogoda dopisuje, więc nie ma co sterczeć w kuchni dlatego dziś przepis na możliwie najprostsze ciasto ucierane. Dodatek cukini powoduje, że ciasto jest wilgotne, banany zamiast jajek zmniejszając do minimum ilość cukru, a borówki, którz ich nie lubi 🙂 Tak naprawdę możena użyć dowolnych owoców, byleby nie przesadzać z ich ilością, bo z uporem maniaka przypominam, że pieczenie ciasta to szczypta magii , miłości i chemii i bardzo proszę nie zmieniać proporcji przynajmniej za pierwszym razem, gdy robicie dane ciasto 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
200 g borówek
200 g cukini
2 banany
350 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
150 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego *słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron
Przygotowanie:
Cukinię razem ze skóką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Banany zblenduj na puszystą masę razem z cukrem i olejem. Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Nie ma co machać łyżką, składniki mają sie tylko połączyć 🙂
Przełoż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyłam tylko dno formy, a boki posmarowałam olejem.
Dla bajeru na wierzchu ułozyłam kilka znalezionych w czeluściach zamrażarki malin.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 45-50 minut.
Dla pełni szczęścia i efektu wow w jeszcze ciepłe ciasto wcisnęłam kilka kawałków gorzkiej czekolady.
Smacznego 🙂
ps. Ciasto zachowuje świeżość nawet na 2 dzień, tyle wiem, bo maleńki kawałek został nazajutrze, ale jestem przekonana, że i na 3 i 4 będzie dobre 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Czy mogę zamienić borówki na truskawki? Pozdrawiam serdecznie
No jasne, że możesz :-)
Czy moge dodać mrożone jagody/borowki czy nalezy je wczesniej rozmrozic?
Można, lepiej nie rozmrażać bo zrobi się paćka.