KUCHNIA

Szybkie ciasto z gruszkami i marcepanem

Dzisiejsze ciasto należy do kategorii wymieszać i upiec, więc jest naprawdę łatwe i szybkie do wykonania. Połączenie gruszek, marcepanu i kardamonu wprowadza już delikatnie świąteczny nastrój, a poza tym dzięki tym składnikom ciasto jest wilgotne i wytrzyma kilka dni. Do dzieła:

Składniki ma małą keksówkę lub tortownicę 20 cm:

300 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

*50 g cukru (moje wyszło delikatnie słodkie, bo takie lubię, jak lubisz „normalnie słodkie daj 100, a nawet 150 g cukru)

100 g masy marcepanowej

2-3 gruszki (300-400 g)

1 banan

150 ml delikatnego oleju roślinnego (u mnie był rzepakowy)

150 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe)

łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

W dużej misce zblenduj ba puszysta masę banana, olej, mleko i cukier.

Do masy bananowej przesiej mąkę, kardamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj .

Dodaj starty na tarce o grubych oczkach marcepan oraz gruszki (jedną możesz pokroić w kostkę). Wymieszaj.

Przełóż masę do formy. Piecz w temp. 180 C przez około 1 h.

 

Smacznego!

 

 

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago