KUCHNIA

Wegański sos koperkowy

 

Wszyscy chyba uwielbiamy od czasu do czasy klasyczne (polskie) obiadki czyli ziemniaki (najlepiej w formie puree) klopsiki, jakaś suróweczka, a do pyrek koniecznie sosik. Na liście moich ulubieńców jest koperkowy.

Składniki:

puszka mleka kokosowego

2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

łyżeczka pieprzu ziołowego

łyżeczka soli

50 ml oleju roślinnego (słonecznikowy lub kokosowy rafinowany będzie tu najlepszy)

pęczek koperku

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzej olej, dodaj mąkę i smaż intensywnie mieszając 2-3 minuty- pilnuj, żeby nie przypalić.

Tak wygląda gotowa zasmażka- nie powinno być żadnych grudek.

 

 

Zdejmij rondelek z ognia i powoli cały czas mieszając dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym- sos już zacznie gęstnieć. Dodaj przyprawy. Ponownie wstaw rondelek z sosem na kuchenkę i gotuj cały czas mieszając 2-3 minuty.

Gdy już sos będzie gotowy dodaj posiekany koperek (już nie gotuj).

Smacznego!

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago