KUCHNIA

Wegański tort o smaku ciasteczek

Dziś obchodzę 40 urodziny i co jak co, ale najlepsze wegańskie torty piekę ja (przynajmniej nie ma takowych w okolicy), więc sama dla siebie upiekłam tort. Jest dokładnie taki jak lubię, czyli nie za słodki, lekko wilgotny, bez kremu bo przekładany domowym, bo jakżeby inaczej dżemem i orzechowym, bo co jak co ale masła orzechowe wszelkiego rodzaju kocham. Podsumowując, tort jest szybki do zrobienia a w smaku jest ciasteczkowy!

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

250 ml ml mleka roślinnego

120 g oleju kokosowego lub 100 ml innego oleju roślinnego

200 g cukru najlepiej brązowego (użyłam kokosowego)

200 g masła orzechowego

100 g posiekanej gorzej czekolady

Przygotowanie:

Na gładką masę dokładnie zblenduj olej, cukier i mleko.

 

Możesz od razu blendować razem z masłem orzechowym, ja tego nie zrobiłam, bo moje masło miało kawałki orzeszków, na których mi zależało.

Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawaj partiami do masy orzechowej.

Na samym końcu przemieszaj razem z czekoladą.

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Piecz w na środkowej półce piekarnika rozgrzanym do 170-180 C przez 35-40 minut.

 

Ciasto jest super samo w sobie, więc nie musisz piec go w formie tortu, ale można jeszcze podbajerować całość i przełożyć dowolnym kremem, lub dżemem.

Na całość zużyłam około 250 dżemu.

Polewę zrobiłam ze 150 g gorzkiej czekolady i łyżeczki oleju kokosowego.

Smacznego!

 

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago