KUCHNIA

Wegański tort o smaku ciasteczek

Dziś obchodzę 40 urodziny i co jak co, ale najlepsze wegańskie torty piekę ja (przynajmniej nie ma takowych w okolicy), więc sama dla siebie upiekłam tort. Jest dokładnie taki jak lubię, czyli nie za słodki, lekko wilgotny, bez kremu bo przekładany domowym, bo jakżeby inaczej dżemem i orzechowym, bo co jak co ale masła orzechowe wszelkiego rodzaju kocham. Podsumowując, tort jest szybki do zrobienia a w smaku jest ciasteczkowy!

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

250 ml ml mleka roślinnego

120 g oleju kokosowego lub 100 ml innego oleju roślinnego

200 g cukru najlepiej brązowego (użyłam kokosowego)

200 g masła orzechowego

100 g posiekanej gorzej czekolady

Przygotowanie:

Na gładką masę dokładnie zblenduj olej, cukier i mleko.

 

Możesz od razu blendować razem z masłem orzechowym, ja tego nie zrobiłam, bo moje masło miało kawałki orzeszków, na których mi zależało.

Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawaj partiami do masy orzechowej.

Na samym końcu przemieszaj razem z czekoladą.

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Piecz w na środkowej półce piekarnika rozgrzanym do 170-180 C przez 35-40 minut.

 

Ciasto jest super samo w sobie, więc nie musisz piec go w formie tortu, ale można jeszcze podbajerować całość i przełożyć dowolnym kremem, lub dżemem.

Na całość zużyłam około 250 dżemu.

Polewę zrobiłam ze 150 g gorzkiej czekolady i łyżeczki oleju kokosowego.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.