KUCHNIA

Bezglutenowe fit brownie kojące nerwy

DSC02623

To brownie jest kolejnym efektem mojego „nerwowego” weekendu. Jest bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu, ale nie bez smaku. Misiek, byłe pewien, że to jego ulubione czekoladowe ciasto (ten przepis), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę dodać pół szklanki mleka. Aha, co ważne, za miarkę wybierz szklankę/kubek i wszystko nim odmierzaj.

Składniki na małą blachę/tortownicę max 22 cm:

szklanka daktyli

szklanka rodzynek/można użyć zamiennie daktyli

pół szklanki mąki gryczanej

pół szklanki mąki kukurydzianej

2 szklanki puree z dyni/batatów

100 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej

1/3 szklanki karobu/kakao

łyżka cynamonu

szczypta soli

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej
  • dodałam też około 3 łyżek surowego ziarna kakao (dopadłam w Biedronce)

DSC02584

Przygotowanie:

Namocz w gorącej wodzie rodzynki i daktyle (15 minut), po czym odsącz i zblenduj. Wszystkie składniki poza czekoladą i ziarnami kakao umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj.

DSC02585

Dodaj resztę składników, przemieszaj.

DSC02586

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Picze około 50 minut w temp. 180 C.

DSC02587

 

DSC02602

Oczywiście, dla pełnej rozpusty możesz polać roztopioną gorzką czekoladą, bo kto Ci zabroni? 🙂

DSC02617

Smacznego!

DSC02621

DSC02620

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *