KUCHNIA

Wegańskie drożdżówki z domowym budyniem

Mimo tak wielu rodzajów ciast i ciasteczek moje Miśki zawsze zapytane chcą drożdżowego ciasta. Uświadomiłam sobie, że nie robiłam nigdy zwykłych drożdżówek z budyniem, więc oto i one, i tak jak wczoraj jeszcze ciepłe 🙂

Składniki na 8 sztuk:

ciasto:

600 g mąki

100 g cukru

szczypta soli

40 g świeżych drożdży

250 ml mleka sojowego! (tylko to się nadaje do wegańskiego ciasta drożdżowego)

2 banan

100 ml oleju roślinnego

Przygotowanie ciasta:

Obudź drożdże, czyli doprowadź mleko do minimum temp. pokojowej lub podgrzej je do max 40 C. Dodaj w łyżki cukru, i pokruszone drożdże, wymieszaj do czasu aż drożdże się rozpuszczą i odstaw ma 15-20 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce (takie, gdzie nie będzie przewiewów).

Mąkę przesiej nawet ze dwa razy do dużej miski. Banana zblenduj z olejem, dodaj cukier oraz „obudzone” drożdże

Zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Ja nie bawię się na stolnicy, tylko zagniatam wszystko w dużej misce (mniej sprzątania). Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na 1-2 h, do czasu aż podwoi swoją objętość.

W między czasie zrób budyń, możesz użyć  w opakowań dowolnego budyniu, tyle tylko, że zmiejsz ilośc mleka o około 100 ml na całość, lub zrób budyń sam, tak jak ja 🙂

Składniki:

700 ml mleka

4 łyżki cukru

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

50 g oleju kokosowego (lub innego roślinnego)

opakowanie cukru wanilinowego/waniliowego

Wszystkie składniki umieść w odpowiedniej wielkości garnku, mieszaj do czasu aż powstanie budyń, czyli mleko zacznie się gotować i zgęstnieje, czyli postępuj tak jak ze „zwykłym” budyniem.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na równe części, z każdej uformuj kulkę po czym ją rozpłaszcz za pomocą miseczki,  w powstałym zagłębieniu umieść 3 łyżki budyniu.

Tak przygotowane drożdżówki przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, niech tak sobie jeszcze poleżą i podrosną z 15 minut przed pieczeniem.

W międzyczasie zaangażuj jakiegoś Miśka do wyczyszczenia rondelka po budyniu, będzie mnie skrobania i mycia 😉

Lekko podrośnięte drożdzówki piecz w rozgrzanym do 170 C piekarniki (bez termoobiegu!) przez 15-20 minut w zalezności od wielkości drożdżówek.

Smacznego!

ps. Jeszcze ciepłe posypałam kandyzowanym cukrem dla bajeru.

 

 

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago