KUCHNIA

Wegański kapuśniak z kaszą

Klasyka w kuchni polskiej, czyli kapuśniak. Nie jestem wielką fanką kwaśnych smaków, ale jesienią i zimną nachodzi mnie nagle na kiszonki, które są świetnym źródłem witaminy C. Ta zupa cieszyła się ogromnym powodzeniem, Miśki całość zjadły w dwa dni- 5 litrów zupy, ja załapałam się tylko na porcję do zdjęć 😉

Składniki na 8 porcji:

400-500 g kiszonej kapusty

*jeżeli kapusta jest bez marchewki, to dodatkowo 2-3 marchewki (200-300 g)

1-2 korzenie pietruszki (200-300 g)

1 mały seler (200-300 g)

2 cebule

150 g kaszy, u mnie był to pęczak

łyżka ziaren kozieradki* koniecznie, ta przyprawa nadaje zupie posmak bulionu

10 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka suszonego czosnku

łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lub mielonego)

10 ziaren jałowca

sól do smaku

3-4 łyżki oleju do smażenia

3-4 liście laurowe

pęczek natki  pietruszki do podania

Przygotowanie:

Jeżeli używasz przypraw w ziarnach to utłucz wszystkie razem w moździerzu (z wyjątkiem soli oczywiście). Cebulę posieka w drobną kostkę, *marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

W dużym, 5 litrowym garnku rozgrzej olej i przez 2-3 minuty podsmaż cebulę, aby się „zeszkliła”, po czym dodaj przyprawy i wymieszaj.

 

Dodaj starte warzywa i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut.

 

 

Kolejno dodaj kapustę kiszona, wymieszaj i duś wszystko razem mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.

Co całości dodaj suchą (nieugotowaną) kaszę.

Dodaj wody, 2-3 litry, tak aby było 5 cm od góry garnka wolnego miejsca. Dodaj liście laurowe, i gotuj pod przykryciem aż kasz będzie miękka (15-20 minut). Dopraw solą.

Smacznego!

ps. Podaj zupę przybraną natką pietruszki.

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago