Takie ciasto imbirowe chodziło za mną od dawna. Imbir poza tym, że jest smaczny ma wiele zdrowotnych właściwości: pomaga przy przeziębieniu, wspomaga trawienie, a nawet łagodzi stany zapalne, więc takie ciasto to prawie jak lekarstwo 😉
Składniki:
200 g mąki pszennej białej
200 g mąki pełnoziarnistej (dowolnej)
200 ml oleju roślinnego (użyłam swojego ulubionego z pierwszego tłoczenia)
100 g syropu z agawy/ryżowego/klonowego/melasy
50 g cukru
około 50 g kawałek świeżego imbiru lub ewentualnie 2 łyżki suszonego
łyżka cynamonu
2 banany (razem ze skórką moje ważyły 400 g)
100 ml mleka roślinnego (dowolnego)
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
około 150 g suszonych owoców, u mnie było to mango, ale równie dobrze mogą to być posiekane morele, daktyle a nawet rodzynki,
Przygotowanie:
Zblenduj w dużej misce banany, olej, cukier i syrop z agawy.
Przesiej do powstałej papki mąkę wymieszaną z sodą. Jeżeli używam mąki pełnoziarnistej to „przesiewaczka” do mąki idzie opornie, więc wtedy przesiewam przez metalowe sitko z drobnymi oczkami.
Obierz imbir i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do ciasta wraz z suszonymi owocami. Wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
Ciasto smakuje samo, z łyżką dżemu (u mnie był to pomidorowy, tu znajdzecie przepis) lub polane syropem klonowym.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…