Wegański kapuśniak z kaszą

Klasyka w kuchni polskiej, czyli kapuśniak. Nie jestem wielką fanką kwaśnych smaków, ale jesienią i zimną nachodzi mnie nagle na kiszonki, które są świetnym źródłem witaminy C. Ta zupa cieszyła się ogromnym powodzeniem, Miśki całość zjadły w dwa dni- 5 litrów zupy, ja załapałam się tylko na porcję do zdjęć 😉

Składniki na 8 porcji:

400-500 g kiszonej kapusty

*jeżeli kapusta jest bez marchewki, to dodatkowo 2-3 marchewki (200-300 g)

1-2 korzenie pietruszki (200-300 g)

1 mały seler (200-300 g)

2 cebule

150 g kaszy, u mnie był to pęczak

łyżka ziaren kozieradki* koniecznie, ta przyprawa nadaje zupie posmak bulionu

10 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka suszonego czosnku

łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lub mielonego)

10 ziaren jałowca

sól do smaku

3-4 łyżki oleju do smażenia

3-4 liście laurowe

pęczek natki  pietruszki do podania

Przygotowanie:

Jeżeli używasz przypraw w ziarnach to utłucz wszystkie razem w moździerzu (z wyjątkiem soli oczywiście). Cebulę posieka w drobną kostkę, *marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

W dużym, 5 litrowym garnku rozgrzej olej i przez 2-3 minuty podsmaż cebulę, aby się „zeszkliła”, po czym dodaj przyprawy i wymieszaj.

 

Dodaj starte warzywa i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut.

 

 

Kolejno dodaj kapustę kiszona, wymieszaj i duś wszystko razem mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.

Co całości dodaj suchą (nieugotowaną) kaszę.

Dodaj wody, 2-3 litry, tak aby było 5 cm od góry garnka wolnego miejsca. Dodaj liście laurowe, i gotuj pod przykryciem aż kasz będzie miękka (15-20 minut). Dopraw solą.

Smacznego!

ps. Podaj zupę przybraną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.