Categories: KUCHNIA

Wegańskie proteinowe batoniki bez glutenu


Tym razem przepis na przekąskę w stylu fit. Uwielbiam małe przekąski typu batoniki i ciastka, ale te kupne są dla mnie albo za słodkie, ale zbyt gumiaste, nie są wegańskie, albo po prostu są absurdalnie drogie. Przygotowałam sobie zapas takich potreningowych batoników na całe dwa tygodnie, bo uwierzcie mi, te maleństwa są bardzo sycące. Dodałam do nich zakupiony przeze mnie jakiś czas temu wynalazek w formie wegańskiego białka (odżywki białkowej), ale sama w sobie jest niespecjalna, ewentualnie wymieszana z mlekiem roślinnym, ale za to świetnie nadaje się jako dodatek do wegańskich wypieków, owsianek, koktajli itp. To jest dokładnie białko jakiego użyłam (post nie jest sponsorowany żeby nie było).

Batoniki ze tego przepisu jak wspomniałam są bardzo sycące, a do tego smaczne, mają fajną konsystencję dzięki chrupiącej wierzchniej warstwie.

Składniki makro w 1 batoniku, zakładając że wyjdzie ich 12, waga jednego batonika około 70 g:
312 kalorii
10 g białka
 24 g węglowodanów
18 tłuszczu
Składniki makro na 100 g:
 460 kalorii
14,5 g białka
35 g węglowodanów
  27 g tłuszczu

Składniki na około 12 sztuk (blacha o wymiarach ):

baza:

100 g mąki kokosowej lub migdałowej

50 g wegańskiego białka (można zastąpić 50 g dowolnej mąki orzechowej)

100 g mąki owsianej

100 g oleju kokosowego (roztopionego)

50 g płynnego słodu typu syrop klonowy, daktylowy, ryżowy

górna warstwa:

100 g dowolnego masła orzechowego

30 g płynnego oleju kokosowego

30 g płynnego słodu (syropu)

szczypta soli

150 g płatków (użyłam ryżowych)

dodatkowo: 

150 g czekolady (użyłam gorzkiej)

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki na bazę i rozprowadź równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz w temp. 180 C przez 10-12 minut. ps. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, a sucha i tak raczej będzie to dodaj 2-3 łyżki mleka roślinnego.

 

Na podpieczony wierz rozłóż równomiernie wymieszane składniki warstwy górnej.

 Całość polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Wstaw całość do lodówki (aż zastygnie czekolada), następnie pokrój na batoniki. Przechowuj w pojemników w lodówce. Długo zachowują świeżość, 2 tygodnie minimum, równie dobrze możesz zamrozić.

Smacznego!

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago