Categories: KUCHNIA

Wegańskie kruche ciasto z rabarbarem


Dla mnie najlepszą oprawą świeżych owoców jest prostota, a w kwestii ciast to kruche i właśnie przepis na proste kruche ciasto tym razem z rabarbarem ma dziś dla Ciebie. Idealne kruche ciasto to ciasto pozornie twarde, ale rozpływające się ustach.

Piekąc klasycznie jest to proste, bo kruchości nadaje masło i żółtka, czasami kwaśną śmietana, z wegańskich jest trochę trudniej, co nie znaczy że nie jest to możliwe. W przypadku kruchych ciast idealnym zamiennikiem masła jest olej kokosowy, który pod wpływem ciepła zmienia swoją konsystencję na płynną, jeżeli o chłodzenie, bo kruche ciasto przed upieczeniem tego wymaga, to czas chłodzenia jest znacznie krótszy, więc mamy tu jakąś przewagę wege ciasta.

Świetnym zamiennikiem jaj w cistach są banany, rozgniecione na gładką papkę idealnie wiążą ciasto w całość, a dodatkowo pomagają zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Jeżeli używam do ciasta 1 banana to średnio daję 100 g cukru mniej, ale miej na uwadze, że ja nie lubię zbyt słodkich ciast.

Ze śmietaną jest już dużo łatwiej, bo na rynku pojawiło się mnóstwo roślinnych odpowiedników, a jeżeli nie mam takiego pod ręką to zawsze z pomocą przychodzi mi gęsta część mleka kokosowego z puszki i odrobina soku z cytryny.

Przepis na to kruche ciasto dostałam od mamy, w którym osiągnęła naprawdę mistrzostwo, ale zweganizowałam go na własne potrzeby, dałam do recenzji mamy i stwierdziła, że jest równie pyszne. Uwierzcie mi, ciężki zadowolić moją mamę 😉

Składniki na dużą blachę:

przepis oryginalny mamy:

380 g pszennej mąki tortowej

200 g curku

łyżeczka cukru waniliowego

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 jajko

230 g schłodzonego masła

Moja wegańska wersja:

400 g mąki pszennej

1 banan

200 g schłodzonego oleju kokosowego

200 g cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

opakowanie cukru waniliowego

dodatkowo: 1 kg rabarbaru

czubata łyżka cynamonu

50 g cukru* ja użyłam brązowego

Przygotowanie:

Zagnieć siekając nożem wszystkie składniki na ciasto. Połową wylep dno formy do pieczenie wyłożonej pergaminem. Drugą połowę zawiń w folię spożywczą, blachę z ciastem i kulę wstaw do lodówki na 15-30 minut. W międzyczasie obierz rabarbar, pokrój na 1 cm kawałki, wymieszaj z cukrem i cynamonem. 

Na schłodzonym cieście rozłóż równomiernie rabarbar.

A na wierzchu drugą część ciasta starą na tarce lub porostu pokruszoną w palcach.

Dodatkowo możesz na wierzch posypać kruszonką przygotowaną z 2 łyżek oleju kokosowego, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki. Piecz całość w temp. 180 C przez 45-50 minut na dolnej półce piekarnika.

Bezpośrednio po upieczeniu ciasto może być jeszcze trochę miękkie, dlatego wskazane jest dobrze je wystudzić.

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago