Dla mnie najlepszą oprawą świeżych owoców jest prostota, a w kwestii ciast to kruche i właśnie przepis na proste kruche ciasto tym razem z rabarbarem ma dziś dla Ciebie. Idealne kruche ciasto to ciasto pozornie twarde, ale rozpływające się ustach.
Piekąc klasycznie jest to proste, bo kruchości nadaje masło i żółtka, czasami kwaśną śmietana, z wegańskich jest trochę trudniej, co nie znaczy że nie jest to możliwe. W przypadku kruchych ciast idealnym zamiennikiem masła jest olej kokosowy, który pod wpływem ciepła zmienia swoją konsystencję na płynną, jeżeli o chłodzenie, bo kruche ciasto przed upieczeniem tego wymaga, to czas chłodzenia jest znacznie krótszy, więc mamy tu jakąś przewagę wege ciasta.
Świetnym zamiennikiem jaj w cistach są banany, rozgniecione na gładką papkę idealnie wiążą ciasto w całość, a dodatkowo pomagają zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Jeżeli używam do ciasta 1 banana to średnio daję 100 g cukru mniej, ale miej na uwadze, że ja nie lubię zbyt słodkich ciast.
Ze śmietaną jest już dużo łatwiej, bo na rynku pojawiło się mnóstwo roślinnych odpowiedników, a jeżeli nie mam takiego pod ręką to zawsze z pomocą przychodzi mi gęsta część mleka kokosowego z puszki i odrobina soku z cytryny.
Przepis na to kruche ciasto dostałam od mamy, w którym osiągnęła naprawdę mistrzostwo, ale zweganizowałam go na własne potrzeby, dałam do recenzji mamy i stwierdziła, że jest równie pyszne. Uwierzcie mi, ciężki zadowolić moją mamę 😉
Składniki na dużą blachę:
przepis oryginalny mamy:
380 g pszennej mąki tortowej
200 g curku
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
230 g schłodzonego masła
Moja wegańska wersja:
400 g mąki pszennej
1 banan
200 g schłodzonego oleju kokosowego
200 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo: 1 kg rabarbaru
czubata łyżka cynamonu
50 g cukru* ja użyłam brązowego
Przygotowanie:
Zagnieć siekając nożem wszystkie składniki na ciasto. Połową wylep dno formy do pieczenie wyłożonej pergaminem. Drugą połowę zawiń w folię spożywczą, blachę z ciastem i kulę wstaw do lodówki na 15-30 minut. W międzyczasie obierz rabarbar, pokrój na 1 cm kawałki, wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Na schłodzonym cieście rozłóż równomiernie rabarbar.
A na wierzchu drugą część ciasta starą na tarce lub porostu pokruszoną w palcach.
Dodatkowo możesz na wierzch posypać kruszonką przygotowaną z 2 łyżek oleju kokosowego, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki. Piecz całość w temp. 180 C przez 45-50 minut na dolnej półce piekarnika.
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto może być jeszcze trochę miękkie, dlatego wskazane jest dobrze je wystudzić.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…