Categories: KUCHNIA

Chleb nr 2: wieloziarnisty chleb pszenny na drożdżach

 

Chleb nr 2 jest szybszy i łatwiejszy do zrobienia nr 1, ale coś za coś 😉 To znaczy jest pyszny, mięciutki ale inny, nie ma chrupiącej skórki, ale za to ma mnóstwo chrupiących ziaren w środku. Zachowuje swoje walory kilka dobrych dni. Jeżeli pierwszy przepis wydał się zbyt skomplikowany i czasochłonny to koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

Składniki:

470 g mąki pszennej typ 550

30 g otrębów (dowolnych)

20 g świeżych drożdży

400 ml letniej przegotowanej wody

łyżeczka cukru

2 płaskie łyżeczki wody

około 150 g ziaren (u mnie było 50 g słonecznika, 50 g siemienia lnianego i 50 g pestek dyni).

forma w której piekłam chleb ma wymiary 24 cmx14 cmx7 cm

Przygotowanie:

W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść drożdże z cukrem.

Do przesianej mąki dodaj wszystkie składniki.

Wymieszaj ciasto dłonią lub dużą łyżką.

Miskę z ciastem zakryj szczelnie folią spożywczą, lub przykryj miskę czystą szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce (żeby nie było w tym miejscu przeciągów-zmian temperatur) na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W zbliżeniu wygląda jak potwór ze „Stranger Things1′, ale to właśnie zasługa glutenu 😉

Przełóż ciasto (bez żadnego mieszania) do formy wyłożonej papierem, wysmarowanej delikatnie olejem lub uformuj bochenek na opruszonej mąką blacie (okrągły będzie tu ładnie wyglądał i równo się piekł.

Odstaw do ponownego wyrastania chociaż na pół godziny (do godziny). Nie trzeba przykrywać ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 190-200 C i piecz chleb pszez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago