Chleb nr 2 jest szybszy i łatwiejszy do zrobienia nr 1, ale coś za coś 😉 To znaczy jest pyszny, mięciutki ale inny, nie ma chrupiącej skórki, ale za to ma mnóstwo chrupiących ziaren w środku. Zachowuje swoje walory kilka dobrych dni. Jeżeli pierwszy przepis wydał się zbyt skomplikowany i czasochłonny to koniecznie musisz wypróbować ten przepis!
Składniki:
470 g mąki pszennej typ 550
30 g otrębów (dowolnych)
20 g świeżych drożdży
400 ml letniej przegotowanej wody
łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki wody
około 150 g ziaren (u mnie było 50 g słonecznika, 50 g siemienia lnianego i 50 g pestek dyni).
forma w której piekłam chleb ma wymiary 24 cmx14 cmx7 cm
Przygotowanie:
W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść drożdże z cukrem.
Do przesianej mąki dodaj wszystkie składniki.
Wymieszaj ciasto dłonią lub dużą łyżką.
Miskę z ciastem zakryj szczelnie folią spożywczą, lub przykryj miskę czystą szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce (żeby nie było w tym miejscu przeciągów-zmian temperatur) na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W zbliżeniu wygląda jak potwór ze „Stranger Things1′, ale to właśnie zasługa glutenu 😉
Przełóż ciasto (bez żadnego mieszania) do formy wyłożonej papierem, wysmarowanej delikatnie olejem lub uformuj bochenek na opruszonej mąką blacie (okrągły będzie tu ładnie wyglądał i równo się piekł.
Odstaw do ponownego wyrastania chociaż na pół godziny (do godziny). Nie trzeba przykrywać ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 190-200 C i piecz chleb pszez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…