Te kotleciki są bezapelacyjnie ulubionym daniem Miśki. Poprzednio robiłam ze szpinakiem (tu znajdziecie przepis), tym razem są z pieczarkami, ale kurki też by się tu świetnie sprawdziły. Jeżeli Wam zostaną ziemniaki z dnia poprzedniego to jeszcze lepiej, bo ugotowane ziemniaki są tu podstawą, do tego pieczarki cebula i trochę mąki, 20 minut i obiad gotowy. Podałam je z ulubioną surówką, na którą znajdziecie przepis tu, jest jeszcze banalniejsza do wykonania- tu znajdziecie przepis.
Składniki na 6-8 kotlecików (2-3 sztuki na porcję to max):
1 kg ugotowanych ziemniaków (waga przez obraniem i ugotowaniem)
200-250 g mąki najlepiej pszennej, ale jeżeli chcecie wersję bezglutenową to kukurydziana też tu się sprawdzi
400-500 g pieczarek
2 cebule
przyprawy: łyżeczka soli, płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej, płaska łyżeczka pieprzu, płaska łyżeczka suszonego czosnku * sól musicie dodać, reszta to Wasz wybór, ja dodałam wszystko, ale sam pieprz też będzie ok.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto na 2 łyżkach oleju. Dodaj starte na grubych oczkach tarki pieczarki (w przypadku kurek drobno je posiekaj). Podsmażaj przed około 5 minut. Dopraw ciut solą, czosnkiem i pieprzem.
Ziemniaki utłucz, blender może zrobić maź z ziemniaków, więc nie radzę go używać, jak nie masz tłuczka do ziemniaków to nawet widelec to ogarnie, ważne, aby z wmazie ziemniaczanej nie było grudek. Dodaj mąkę, dopraw gałką muszkatołową.
Ciasto nie powinno się kleić, ale jednocześnie być delikatne, więc lepiej stopniowo dodawać mąki i w zależności od rodzaju użyutych ziemniaków może być koniecznie dodać trcohę więcej lub mniej mąki (oczywiste).
Podziel ciasto na porcje, z każdej utwórz placek, nałóż na środek łyżkę farszu, zawiń boki do środka i uformuj kule, lekko je rozpłaszczając-po porostu placuszki.
Uformowane odkładaj na podsypany mąką blat/deskę.
W głębokiej patelni rozgrzej olej (ja lubię smażyć na kokosowym rafinowanym, czyli bezzapachowym). Smaż na złoto z obu stron, co zajmuje około 5 minut z każdej strony
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Pani kotleciki są genialne. Szybko może ich nie zrobiłam, ale następnym razem powinno pójść mi sprawniej.
Spróbuję dodać ser i może pietruszkę do środka, po to by sprawdzić jak będą smakowały.
A dziękuję bardzo :-) Zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów. Pozdrawiam, Magdalena