KUCHNIA

Batatowe gnocchi

Wszystkie nazwy zwłaszcza potraw, które mają w nazwie choćby jedno słowo w  języku  włoskim, francuskim czy  hiszpańskim brzmią od razu bardziej wykwintnie. Te języki mają  coś takiego  w sobie, że  nawet „pierdnięcie” brzmi ładnie. No przecież te całe gnocchi to nic innego jak NASZE kopytka, tyle że dziabnięte widelcem, ale w sumie jak miałabym to nazwać ” batatowe kopytka dziabnięte widelcem”, sami rozumiecie…

 

Składniki:

600 g ugotowanych ziemniaków

300 g ugotowanych batatów

450 g mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki

6 łyżek kaszy manny

łyżeczka soli

łyżeczka gałki muszkatołowej

1 banan/spokojnie gałka muszkatołowa skutecznie maskuje aromat banana

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuść przez praskę albo „utłucz” razem z bananami na jednolitą masę

Dodaj pozostałe składniki i wyrób najlepiej ręcznie na jednolita masę, w razie potrzeby podsyp mąką ale tylko do momentu aż ciasto przestanie się kleić, bo ma być delikatne, a jak przesadzisz z mąką to wyjdą twarde gluty

Ciasto podziel sobie na części dla ułatwienia pracy, z każdej uformuj wałek i potnij na równe kawałki

Każdą kluchę dziabnij widelcem i tak oto z kopytek robią się gnocchi 😉

Tak przygotowane kluchy wrzucaj delikatnie (np. za pomocą płaskiej łopatki) do wrzątku i gotuj od momentu wypłynięcie około 3 minut. Ja przed podaniem lubię je dodatkowo podsmażyć, co daje im delikatną skórkę.

ps. Kluski podałam z moją ulubioną surówką z wg przepisu Nigeli Lawson (surowa marchewka pokrojona w słupki, do tego solone orzeszki, ocet balsamiczny z czerwonego wina i odrobinka oliwy- niebo!)

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago