KUCHNIA

Batatowe gnocchi

20151115_135230[1]Wszystkie nazwy zwłaszcza potraw, które mają w nazwie choćby jedno słowo w  języku  włoskim, francuskim czy  hiszpańskim brzmią od razu bardziej wykwintnie. Te języki mają  coś takiego  w sobie, że  nawet „pierdnięcie” brzmi ładnie. No przecież te całe gnocchi to nic innego jak NASZE kopytka, tyle że dziabnięte widelcem, ale w sumie jak miałabym to nazwać ” batatowe kopytka dziabnięte widelcem”, sami rozumiecie…

 

Składniki:

600 g ugotowanych ziemniaków

300 g ugotowanych batatów

450 g mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki

6 łyżek kaszy manny

łyżeczka soli

łyżeczka gałki muszkatołowej

1 banan/spokojnie gałka muszkatołowa skutecznie maskuje aromat banana

20151115_103238[1]Przygotowanie:

Ziemniaki przepuść przez praskę albo „utłucz” razem z bananami na jednolitą masę

20151115_103359[1]Dodaj pozostałe składniki i wyrób najlepiej ręcznie na jednolita masę, w razie potrzeby podsyp mąką ale tylko do momentu aż ciasto przestanie się kleić, bo ma być delikatne, a jak przesadzisz z mąką to wyjdą twarde gluty

20151115_105501[1]Ciasto podziel sobie na części dla ułatwienia pracy, z każdej uformuj wałek i potnij na równe kawałki

20151115_110052[1]

Każdą kluchę dziabnij widelcem i tak oto z kopytek robią się gnocchi 😉

20151115_110536[1]Tak przygotowane kluchy wrzucaj delikatnie (np. za pomocą płaskiej łopatki) do wrzątku i gotuj od momentu wypłynięcie około 3 minut. Ja przed podaniem lubię je dodatkowo podsmażyć, co daje im delikatną skórkę.

20151115_135208[1]ps. Kluski podałam z moją ulubioną surówką z wg przepisu Nigeli Lawson (surowa marchewka pokrojona w słupki, do tego solone orzeszki, ocet balsamiczny z czerwonego wina i odrobinka oliwy- niebo!)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.